1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Водоспестяващи решения за напояване за сигурна реколта

Водоспестяващи решения за напояване за сигурна реколта

Традиции и модернизация заедно в постигането на целта

Все по-несигурните метеорологични условия поставят допълнителни предизвикателства пред фермерите от 21-ви век. Сухите периоди стават по-дълги, докато валежите стават по-редки и по-неравномерно разпределени през вегетационния период. За да защитят добивите и да осигурят високо качество на реколтата, все повече фермери избират да инвестират в напоителни системи, дори в райони, които преди не са се нуждаели от това. Семейна ферма в Славония, Хърватия, избира модерна, водоспестяваща напоителна система за своята овощна градина от 44 хектара, като се доверява на Pipelife за подкрепа от концепцията до инсталирането.

Традиции и модернизация заедно  в постигането на целта

Семейство Колич започва да отглежда ябълки още през 1993 г, като по това време, то притежава няколко малки овощни градини и продава реколтата си на място. Днес, със 78 хектара овощни градини, Мирослав Колич е един от най-големите хърватски производители на ябълки в Хърваска. Тъй като в една овощна градина се отглеждат различни сортове ябълки, вегетационният период е дълъг. Исторически, региона на Славония е имал достатъчно валежи, обаче през последните години метеорологичните условя стават все по-непредсказуеми. Освен това, периодите на валежи често не са равномерно разпределени през целия вегетационен период, което може да повлияе негативно на реколтата. Поради тези причини семейство Колич решава да инвестира в модерна система за капково напояване за една от най-големите си овощни градини.

Инсталиране на автоматизирана поливна и фертигационна система

Тъй като не е имало предишна система за напояване, Pipelife предоставя цялостно решение, базирано на набор от входящи параметри и нуждите на клиента. За максимален контрол върху работата на системата, елиминиране на човешки грешки в процеса на напояване и осигуряване на дистанционен контрол чрез мобилно приложение, системата е оборудвана с най-модерния блок за управление GSI-PRO.

Капковото напояване се счита за един от най-спестяващите вода и хранителни вещества методи за напояване в селското стопанство. Проучванията показват, че за плодове и зеленчуци, капковото напояване може да спести 17-43% вода в сравнение с други методи. Водата се добавя само в кореновата зона на растението и няма допълнителни загуби при евапотранспирация.

Цялостна услуга за фермери

Семейство Колич избира продуктите и услугите на Pipelife, защото всички елементи на системата, включително помпата, оборудването за филтриране, фертигацията и автоматизацията на тръбопровода за главната, вторичната и страничните линии, са доставени на клиента от Pipelife в началото на инсталацията. Това е решаващо предимство, тъй като не се губи време за управление и чакане на допълнителни доставки или търсене на конкретни части или компоненти. След като напоителната инсталация бъде въведена в експлоатация, Pipelife ще осигури поддръжка и гаранция за резервни части за 24 месеца, за да осигури безупречна работа и оптимални условия за процъфтяване на овощната градина на семейство Колич.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.