1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Всеки трети лозар в Бордо изпитва сериозни затруднения

Всеки трети лозар в Бордо изпитва сериозни затруднения

Най-силните затруднения идват от пласмента на вината

Лозарите във френския винарски регион Бордо са изправени пред сериозни предизвикателства. 1320 от местните 4000 стопани изпитват значителни икономически затруднения, показва допитване, проведено от Селскостопанската камара на департамента Жиронда.
 
Близо 25% от лозарите, които са под икономически натиск, са готови да се откажат от производството на вино и да изкоренят лозовите си насаждения. Останалите 75 на сто ще останат верни на бранша, но смятат да диверсифицират производството, залагайки на други култури. Най-популярните алтернативи засега са маслините и лешниците, а друг начин е аграрният туризъм.
 
Най-силните затруднения идват от пласмента на вината. През декември няколко стотин винари протестираха пред общината в град Бордо, столицата на департамента, настоявайки за т.нар. „социален план“, който да включва премия за отказ от лозарството. Исканията бяха за изкореняването на минимум 15 000 хектара лозя, което да се финансира от държавата с по 10 000 евро на хектар.
 
Засега властите в Бордо и Париж се противопоставят на тези искания, изтъквайки причини във връзка с европейското законодателство, но обмислят други мерки за подкрепа на стопаните. Миналогодишната реколта в региона Бордо беше слаба, което доведе до спад на пласмента с близо 10 %. Най-силно са се свили експортите към Съединените щати и Китай, а в момента в избите залежават големи количества и продажбите са на загуба.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.