1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Яребици унищожават бостани и зеленчукови градини в района на Съединение

Яребици унищожават бостани и зеленчукови градини в района на Съединение

Птиците се увеличават с всяка изминала година, алармираха земеделски призводители

Земеделци се оплакват от това, че огромен брой яребици унищожават тяхната продукция. Един от потърпевшите е Марин Буров. Той отглежда около 200 декара зеленчуци и плодове в района на Съединение. Буров сподели, че за миналата година е произвел около 500 тона плодове и зеленчуци, но за тази се очаква намаление с около 50%, именно заради нападението на яребици и падналите градушки.

"Аз съм повече от 30 години земеделски производител. Не съм очаквал, че ще дойде този момент те да ме унищожават – тея миловидни животинки. Преди години просто си ги имаше тук. Нормално се размножаваха, но в последните години не знам по какъв начин, но те се размножиха на цели ята по 20-30, 40 птици и са способни да унищожат един блок – примерно 5-10 декара пъпеши, какъвто е моят. Същото се случва и при колегите ми зеленчукопроизводители. Яребиците кълват пъпеши, домати, въобще каквото нападнат, но тука при нас е такъв земеделски район. Има слънчоглед, има царевица, но те са решили присто да си в нашите площи и ни почват от ранна пролет още със залагането на  капковите системи. Започва едно неистово кълване на маркучите. В същото време около нас течаща вода колкото искаш, оризища и така нататък", съобщи Марин Буров.

Производителят разкри още, че освен загубите от продукцията се е наложило да купува и над 5000 снадки за накълваното капково напояване.

"Най-много поразия правят на пъпеша, дините и донякъде на доматите. Има колеги от близките села, които казват, че 5-6 декара пъпеши са просто тотално унищожени", добави Буров.

Буров добави, че това се случва от 2 - 3 години като с всека следваща, птиците стават все повече.

"Някаква огромна популация е. Не знам аз. Има си ловно-рибарски дружества. Те ли ги размножават? Някой финансира ли ги, за да се размножават така и контролират ли тези, които ги финансират – самота популация, защото при нас просто нещата излизат вече извън контрол", завърши земеделецът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.