1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Южнокорейци ще инвестират у нас в отглеждане на женшен

Южнокорейци ще инвестират у нас в отглеждане на женшен

Южнокорейци ще експериментират с отглеждането на женшен в България. Какви са спецификите на екзотичната култура, приложенията и перспективите, които виждат инвеститорите? Разказа ни професор Банов, председател на Селскостопанската академия.

Оказва се, че чуждестранните инвеститори системно проучват терени, подходящи за отглеждането на различни култури у насЮжнокорейците намират връзка с академичната общност в България и започват консултации. Така по пътя си на търсене се спират у нас, привлечени от възможностите на почвите. Но защо точно тук? Оказва се, че почвите у нас били подобни на тези в азиатската държава. Особено привлекателни били киселинните почви, които и без това не се харесват на българските производители. Това обясниха от Селскостопанската академия.

Всеки е чувал за женшена - коренът на младостта и енергичността. Познат от векове в Китай и в Корея в последното столетие, той стана хит на световния пазар за здравословни продукти. От повече от четвърт век е и основна съставка на специализирани спортни добавки. Придават му се качества на силен енергизатор и адаптоген. Южнокорейците ще започнат първо с експериментални полета. 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.