1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. За да не ви изненада неприятно ливадната пеперуда и през сезон 2023 – изненадайте я вие!

За да не ви изненада неприятно ливадната пеперуда и през сезон 2023 – изненадайте я вие!

Вземете умно решение – две в едно!

 

За да не се повтори лятото на 2022 г.

Сезон 2023 г. за пролетните култури наближава. Как да бъде успешен и как да се изкарат добри добиви? Освен страха от сушата, високите разходи, ниската рентабилност, през последната година на плещите на земеделците се стовари и още една тежест – нападението на неприятелите. Всички помним как през месец юли 2022 г. ливадната пеперуда унищожи масово площите с пролетни култури почти в цялата страна, а на много места полетата изглеждаха като пустинен пейзаж. Буквално за няколко денонощия цъфналите жълти слънца на маслодайния слънчоглед увяхнаха и се превърнаха в скелети, изгризани от гъсеницата на ливадната пеперуда. Пълна или частична загуба за земеделците. Загубени инвестиции, много изхабени нерви. Като добавим и щетите, нанесени от памуковата нощенка и царевичният стъблен пробивач, ситуацията беше крайно песимистична. Но това се случи със земеделците, които не предприеха навременни мерки и разчитаха на късмета.

Решението

През лятото на 2022 г. доста фирми в областта на растителната защита се активираха с предлагането на съвети и продукти за борба с неприятелите. Но земеделците естествено търсеха най-изгодното решение – и като финанси, и като ефективност, и като екологичност. На помощ се отзоваха специалистите от „Органик Инвест Биозащита“. Това е фирмата, която след 32-годишно прекъсване възобнови промишленото производство на трихограма в България. Оказва се, че този метод на 100% защитава посевите с царевица и слънчоглед от стъблен пробивач и нощенки, както и от ливадна пеперуда. „Ако не се вземат мерки, то проблемът може да се прояви през следващите 2-3 години, което означава, че за сезон 2023 г. отново ще има нападение, тъй като неприятелите са презимували успешно. Например, памуковата нощенка презимува в горния слой на почвата, а царевичният пробивач в растителните остатъци и те на практика няма как да изчезнат“, каза Людмил Стоянов, търговски директор на „Органик Инвест Биозащита“. И допълни: Когато преди година започнахме да се занимаваме с трихограма и обяснявахме на фермерите, че тези неприятели нанасят непоправими щети, думите ми се приемаха с недоверие. За съжаление резултатът се видя. А лошото не е отминало. Ливадната пеперуда, за разлика от царевичния стъблен пробивач, не пробива и не се вгризва в стъблата на растенията, но нанася сериозни поражения, като яде листата. Когато ги изяде, се качва и по питите. При царевицата нанася същите щети като памуковата нощенка – вгризва се отгоре в кочана и започва да яде царевицата. Този процес се нарича скелетиране, тъй като от слънчогледа остава само един скелет. Това вече е мъртво растение, няма да изхрани питата, няма да изхрани семената и ще доведе до непоправими икономически загуби, особено на фона на високите цени на торовете, на препаратите, на средствата за растителна защита, на горивата и в същото време на ниските изкупни цени на зърното. Това за един фермер може да означава дори фалит. Обследвахме полета в района на Добрич, Силистра, Шумен, Бургас, Провадия. Имаме фрапантни случаи, при които за 2 дни гъсеницата опаса 180 дка бял равнец в Розница. В Тервел изяде листата на дините, след това започна кората, оттам се прехвърли на плевелите около бостана, изяде ги и тях и след това нападна слънчогледа и царевицата. Проблемът беше сериозен! Искаме да алармираме, да заострим вниманието на фермерите и те постоянно да обследват нивите. Ливадната пеперуда е полифаг, напада много култури, над 300 вида, снася до 2800 яйца, също е много сериозен неприятел. Земеделските стопани трябва да предприемат мерки и да колонизират трихограма, за да не се стигне до икономическа плътност и да не се компрометира реколтата им“, обобщи Людмил Стоянов.

 

Заявете две в едно

Именно, за да се предотврати появата на същия проблем и огромни загуби, още сега земеделците могат да направят заявка за третиране с трихограма. За да изненадат те ливадната пеперуда, а не обратното. Новото е, че от този сезон предложението е надградено – закупуване на високодобивната генетика на КWS в пакет с трихограма. Така земеделците получават две в едно. Това стана възможно след като двете компании „Органик Инвест Биозащита“ и КWS България сключиха споразумение за партньорство. Затова и всеки клиент, който закупи хибриди царевица и/или слънчоглед на KWS, пропорционално на декарите получава възможността за безплатна колонизация с трихограма.

Подробна информация за участие в бонус програмата на двете компании всеки земеделец може да получи от регионалните представители на KWS, които продължават да трупат знания под ръководството на проф. д-р Вили Харизанова, ентомолог в Аграрен университет - Пловдив.

„Биологичната защита ще се превърне в едно от най-добре работещите решения. Ефектът е безспорен - и като ефикасност, и като икономическа ефективност. Европа твърдо е решена да продължава да работи за осъществяване на Зелената сделка. Това е сериозен знак, че KWS може да помогне на дългогодишните си партньори - българските земеделски производители, да изпълнят изискванията. Убеден съм, че ще бъдем много полезни на земеделците с този интересен продукт - семена и колонизиране с трихограма“, каза Петко Василев управител на KWS България.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.