1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Заместник-министър Събев: Потенциалът на българското лавандулово масло може да бъде разширен

Заместник-министър Събев: Потенциалът на българското лавандулово масло може да бъде разширен

Производството и преработването на лавандула има потенциал, който може да има по-широко развитие. Това каза заместник-министърът на земеделието, храните и горите Георги Събев в рамките на кръгла маса на тема „Производството на етерични масла – предизвикателства и успехи“. Събитието бе открито от премиера Стефан Янев и се проведе в село Средно градище по време на Националния фестивал на лавандулата. В него участваха експерти, представители на научните среди, както и производители и преработватели на етерични масла у нас.

„Необдходими са съвместни действия от страна на държавата, бизнеса и науката, за да бъде разширено развитието на българското лавандулово масло”, допълни заместник-министър Събев. Той уточни, че европейската практика показва добра тенденция за успех при сдружаване на целия сектор. По този начин България може да бъде наложена като страна на етеричните масла в световен план.

„Едно от предизвикателствата за успешна външно-търговска реализация е възможността да се предлагат достатъчно големи количества с еднакво качество. Регионално обединение на производители на качествени и сертифицирани сортове с еднакви показатели е предпоставка за по-успешна реализация”, коментира Събев по време на разговорите с лавандулопроизводители.„Държавата също има какво да направи, а именно подпомагане участието в международни изложения и бизнес делегации на целеви пазари. Добро начало могат да бъдат тези страни, с които България има традиционни добри отношения например”, добави още той.

„Българското лавандулово масло е изцяло експортно ориентирано, но има ниша на вътрешния пазар, от която трябва да се възползват производителите”, каза още Георги Събев. Разработването на вътрешния пазар на отрасъла ще донесе добавена стойност за българската икономика, уточни още той.

Преди да се включи в тържествата по случай седмия Национален фестивал на лавандулата, заместник-министър Събев посети дестилерия за лавандулово масло в с. Малко Кирилов, общ. Елхово в Ямболска област. Част от финансирането за изграждането й е предоставено от Програмата за развитие на селските райони чрез Местната инициативна група „Елхово-Болярово”. Селото се намира само на няколко километра от държавната граница с Турция. „Отличните съчетания от слънцегреене и местни почви допринасят за лавандулата да дава етерично масло с отлични показатели. Отрасълът е нова перспектива за развитие на този пограничен район”, коментира след срещата Георги Събев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.