1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Зърнената реколта в Германия ще бъде слаба

Зърнената реколта в Германия ще бъде слаба

Тазгодишната зърнена реколта ще се свие с още 1 милион тона, по-малко количество се очаква и от рапицата. До това заключение стига най-новата прогноза на Земеделския съюз. Според експертите зърното ще достигне максимум 43 милиона тона.
 
В момента жътвата на пшеницата и ечемика е към края си, благодарение на сухото време през последните няколко дни. По-големи неожънати площи има само на по-високите места и там, където сеитбата е проведена по-късно.
 
Въпреки доброто време, в много региони на страната добивите изостават от очакванията. Причината са метеорологичните условия през пролетта, когато беше прекалено студено, както и през лятото, донесло високи температури, особено в периода, когато растенията са били в най-важния момент от своето развитие. Така на много места житните класове са останали по-малки и с по-дребни зърна. Последните удари за реколтата дойдоха от проливните дъждове в средата на юли, които увредиха или унищожиха посевите на големи площи.
 
Това дава повод на експертите да коригират надолу прогнозата си за пшеницата с 500 хиляди до 22 милиона тона, а при рапицата до 3 и половина милиона тона. Освен това стопаните ще приберат и девет милиона тона зимен ечемик. От зърнените култури се очакват 43 милиона тона, което отговаря приблизително на средното количество за последните пет години.
 
Корекции надолу има и при прогнозите за Канада и Русия. Това означава че за пета поредна година световното производство на зърно няма да покрие все по-голямото потребление.
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.