1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Зърнопроизводители: Изкупната цена на слънчогледа е драстично ниска

Зърнопроизводители: Изкупната цена на слънчогледа е драстично ниска

Собствениците на земя се надяват на по-високи ренти

Изкупната цена на слънчогледа пада драстично, коментират разтревожени зърнопроизводители. Цената се движи между 700 и 750 лева/тон, докато миналата година стигна до рекордните 1250 лева за тон. Тазгодишната реколта ще е по-слаба заради сушата, коментира Николай Николов, председател на земеделската кооперация във великотърновското село Никюп. В зависимост от преваляванията в страната добивите от слънчоглед се движат от 100, 150, 200 кг/дка. 
 
В земеделската кооперация в село Никюп засетите площи със слънчоглед са 2100 дка, а с царевица – 2400 декара. В момента жънат слънчогледа, а скоро ще започне и жътвата на царевица. Очакваният добив от слънчоглед е 300 килограма от декар. 
 
От царевицата също се очакват ниски добиви. Тази година разходите по отглеждането й са много високи заради повишените цени на торовете, семената, хербицидите и горивата.
 
36-37 стотинки на килограм върви изкупната цена на царевицата. Зърнопроизводителите изчисляват, че за да си възвърнат разходите по отглеждането й, изкупната й цена трябва да е минимум 500 лева за тон.
Друго сериозно разходно перо за кооперацията е изплащането на рента на член- кооператорите, която досега е била 70 лева на декар, но собствениците на земя очакват повишение. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.