1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Зърнопроизводители: Засега спираме протестите, но оставаме в готовност

Зърнопроизводители: Засега спираме протестите, но оставаме в готовност

Към протеста днес са се присъединили и румънски зърнопроизводители от град Гюргево

И днес продължават протестите на зърнопроизводителите, които блокират гранични пунктове. Исканията остават същите - да не се удължава за България действието на регламент на Европейския съюз, касаещ безмитния внос на стоки от селскостопански произход от Украйна, предава БТА. Милен Коев - председател на Районния съюз на фермерите "Дунавско зърно", заяви, че целта на протеста, който се организира за трети пореден ден, е да се защити българското производство. 
 
"Вчерашната среща при президента Румен Радев ни удовлетворява. Но искаме Европа да чуе, че ние, европейските фермери, спазваме всички правила и заслужаваме да работим, без да ни притесняват", каза Коев. Той обясни, че към протеста днес са се присъединили и румънски зърнопроизводители от град Гюргево. 
 
"В момента българският слънчоглед стои в складовете и ние сме в безизходица, защото е произведен скъпо, защото такива са правилата на ЕС. Създадоха коридорите на солидарността с цел да изхранят Третия свят, а украинската продукция остана в Европа. Европейската комисия трябва да отчете грешката си и да вземе мерки за обезпечаване на европейските земеделци", каза за БТА Даниела Димитрова, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите от Крайдунавска Добруджа.
 
"Засега спираме протестите, но оставаме в готовност", каза Коев.
Силистренските земеделци заявиха, че ще се включат и в протестите, насрочени за 7 април в Румъния.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.