1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Зърнопроизводителите са против обявените тол такси

Зърнопроизводителите са против обявените тол такси

НАЗ подкрепя протеста на превозвачите в понеделник 

Недоволство относно тол таксите изразиха от Националната асоциация на зърнопроизводителите. От бранша ги определят като допълнителен данък. Според стопаните с влизането на тол системата се удря по джоба на земеделците и на потребителите, защото продукцията ще се оскъпи. От Асоциацията подкрепят протеста на превозвачите, който е планиран за понеделник.Министерството на регионалното развитие и благоустройството не се е съобразило с исканията на превозвачите и на зърнопроизводителите. Браншовиците коментират, че не са против въвеждането на системата, а са срещу определените такси за плащане. Също - липсвал е диалог на Консултативния съвет към регионалното министерство за определяне на размера им – била е обсъждана една сума, а в последствие се оказва друга, казва председателят на асоциацията Костадин Костадинов.

„Нашето предложение беше от 9 до 12 стотинки на километър, а в момента ние попадаме в графата за най-тежките камиони, където сумата е 34 стотинки. Работната група беше излъчена, но изобщо не проведе събиране, защото тя трябваше да работи заедно с експерти от АПИ, Министерството на финансите и Световната банка, която консултира проекта“, каза той.

Недоволство има и за обхвата на тол системата. В момента тя покрива около 30% от пътищата, а в други страни този процент е доста по-малък, обясняват от сектора.

„Ще ви дам пример – има пътища, които отиват буквално в нищото, това не е път, но е решено, че е включен в обхвата. Тежестта за зърнопоризводителите е голяма. Ние ще плащаме два пъти таксата за един ден. Единият път – товарният автомобил идва до полето, за да натовари зърното, а вторият - с натовареното зърно се придвижва до склад, например“, заяви Костадинов.

Тол системата трябва да заработи за автомобилите над 3 тона и половина от 1-ви март. Асоциацията на зърнопроизводителите предвижда свикване на управителния си съвет, за да реши какви действия ще предприеме секторът. Браншът обаче подкрепя протестните действия на превозвачите. Настояването е да се прецизират таксите и обхвата на пътищата. За протеста в понеделник се очаква да се спре зареждането на търговски обекти. Участие ще вземат превозвачи от 60 града. Камиони и леки автомобили ще излязат на пътища в цялата страна.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.