1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Защо е важно да обърнем внимание на контрола на телените червеи в житните култури?

Защо е важно да обърнем внимание на контрола на телените червеи в житните култури?

Как да направим борбата с телените червеи по-ефективна?

Телените червеи нанасят повреди на младите растения, които водят до разредени посеви, увеличаване на натиска от плевели и отслабване на растенията, намаляване на добивите и печалбата. Телените червеи са незрелите ларви на бръмбари от семейство Еlateridae (полски ковачи).

Развитието на ларвите протича в продължение на 3-5 години, като те се хранят с покълващи зърна и млади растения. Телените червеи са полифаги и могат да бъдат намерени почти навсякъде, хранят се както с житни, така и с широколистни култури. Много често срещани са в полета с минимални обработки, които са привлекателни места за снасяне на яйца от женските бръмбари. Вредата по културата се установява едва след засяване, когато е твърде късно за превантивни мерки за справяне с неприятелите.

telenichervei-povredi

Контролът на телените червеи при царевицата и слънчогледа стана невъзможен след забраняването на неоникотиноидните обеззаразители и единственият вариант за извеждане на борбата остана през есента- при сеитбата на пшеницата и ечемика. Щетите които се нанасят при тези култури също не са за пренебрегване, често имаме не добре гарнирани посеви, с ниска гъстота, което понижава добивите и печалбата на земеделските производители.

Като водещата компания при продуктите за обеззаразяване на семена ЮПЛ България има решение и за този наболял проблем. СИГНАЛ 300 ЕС е инсектицид за третиране на семена под формата на иновативна емулсия.

СИГНАЛ 300 ЕС осигурява ефективен инсектицидин контрол на телените червей(Agriotes spp.), благодарение на трите си механизма на действие, контактно стомашно и репелентно.

Специфичната биология на неприятеля, развитие в продълвение на 3-5 години, изисква ежегоден контрол на плътноста популацията.

Благодарение на слятата повърхност на пшеницата и ечемика продуктът има равномерно разпределение в почвата, водещо до оптимална ефикасност.

Комбинацията между отблъскващите свойства на циперметрина и формулацията на СИГНАЛ 300 ЕС осигурява "зона на защита" около семената, гарантира дълъг инсектициден контрол, опазвайки посевите дори и при най-високи нива на нападение от вредители. Продуктът е базиран на уникален маслен носител осигоряващ стабилност на продукта и дълготрайно действие, активното вещество се задържа дълго време в кореновата зона, което обуславя и по- високата му ефективност и по- продължителното му действие в сравнение с другата алтернатива тефлутринът. Тефлутринът е силно летлив- действие кратко и е опасен за оператора.

Чрез контактното си действие, продуктът осигурява превантивна защита на житните посеви през първоначалните фази на тяхното развитие. Обработените семена образуват 5 см защитен слой около себе си и при контакт с почвата около тях неприятелите загиват, преди да могат да причинят повреда на семето или младото растение. Така се намалява гъстотата на телените червеи не само през есента, но и през пролетта, когато нямаме възможност за техния контрол.

 

Ефективният контрол на телените червеи изисква система от ежегодни мероприятия, както агротехнически така и химически. Контолът на плътността на популацията е ефективен когато се осъществява при всички отглеждани култури.

През последните години този неприятел се оказва един от лимитиращите фактори за развитието на пшеницата през есента, той е основната причина за силно разредените есенни посеви, с редуциран още през есента потенциал за добив. Телените червеи при пшеница са също толкова сериозен и лимитиращ добива фактор както при пролетните култури.

Контролът на телените червеи през есента не само ще осигури едни добре гарнирани есенни посеви с потенциал за добив, но ще даде възможност за по-лесен и ефективен контрол на неприятеля при царевица и слънчоглед.

СИГНАЛ 300 ЕС покрива отлично семената в ярко червен цвят и е съвместим с широк спектър от фунгициди за третирането им.

 

Допълнително предимство на СИГНАЛ 300 ЕС е избягването на негативен ефект върху околната среда, тъй като остатъците от активното вещество в семената са под минималното ниво на отчитане. По този начин продуктът не представлява опасност за птиците и бозайниците, а също така липсват данни и за негативно влияние върху пчелите.

 

ОБОБЩЕНИЕ

• Защита от телени червеи при пролетни и есенни култури

• Действа след контакт или поглъщане

• Създава трайна зона на защита около семената

• Формулация с интензивно червен цвят и минимално отделяне на прах

• Смесим с широк спектър фунгициди за третиране на семена

• Няма негативно влияние върху кълняемостта на семената

 

  • Сега, бонус 20 л. СИГНАЛ 300 ЕС на всеки 200 л., закупени до 20.08.2023. Вижте повече ТУК

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.