1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Земетресението в Турция с тежки последствия за аграрния сектор

Земетресението в Турция с тежки последствия за аграрния сектор

От ФАО съобщават, че трусът е ударил 11 важни за земеделието провинции

Опустошителното земетресение в Турция на 6 февруари, отнело живота на близо 50 000 души, нанесе огромни щети и на селското стопанство в региона. Унищожена е голяма част от пътната и аграрната инфраструктура – административни сгради, обори и други.
 
От Организацията по прехрана и земеделие към ООН, ФАО, изчисляват, че от природното бедствие бяха засегнати повече от 20% от производството на храни в страната. Регионът е известен като "плодородния полумесец" на Турция, тъй като генерира около 15 на сто от аграрния брутен вътрешен продукт и допринася за близо една пета от износа на селскостопански стоки.
 
От ФАО съобщават, че трусът е ударил 11 важни за земеделието провинции, в които 15 милиона души живеят в селски райони и са зависими от селското стопанство. Прекъснатите вериги за доставки и финансовите проблеми на фермерите допълнително усложняват ситуацията за семействата, които нямат възможност да си набавят посевен материал и други необходими за дейността им суровини и продукти. Щетите за селското стопанство се изчисляват на около 5 милиарда евро. В тази сума са включени разходите за възстановяване на сградния фонд, пътната инфраструктура, загубените реколти и животни. 
 
Земетресението разруши и големи животновъдни стопанства, уби и рани хиляди животни. Освен до недостиг на фуражи и подслон за оцелелия добитък, бедствието създаде и опасност от разпространението на шап и други болести. Заради липсата на работна ръка много ферми са преустановили работа, което поставя в риск прибирането на тазгодишната реколта. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.