1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Жегите през юли влошават европейската реколта

Жегите през юли влошават европейската реколта

Липсата на валежи и високите температури, измерени в големи части на Европа през втората половина на юли, ще увредят царевичните посеви. Това се казва в доклад на МАРС - Службата за наблюдение на посевите на Европейската комисия.

На много места в Северна Франция, Бенелюкс и Северозападна Германия термометрите през последната юлска десетдневка показваха 40 градуса по Целзий. В същото време в южните региони на Великобритания, в Южна Франция, в Испания и на други места в Европа бяха измерени 35 градуса и повече.

Достатъчно валежи имаше в Централна Англия, по бреговете на Адриатическо море, Централна и Северна Румъния, както и в съседните й региони на Унгария, Словакия и Украйна, докато други региони страдаха от суша. Това бяха Полша, Западна Украйна, Скандинавия, Португалия, Южна Италия, Северна Македония и голяма част от Турция. Там за целия месец юли са паднали по-малко от 20 милиметра на квадратен метър.

В резултат на тези метеорологични условия летните култури – соя и царевица – в големи части на Европа показват сериозно изоставане при развитието на биомаса. От друга страна горещините и липсата на валежи ускориха узряването на пшеницата.

Засушаването си проличава и на зелените площи, особено в Западна и Централна Европа. Може да се очаква, че предвидените са окосяване земи ще натрупат по-малко биомаса, което ще доведе до недостиг на зелени фуражи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.