1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Зимните посеви в Европа без щети от измръзване

Зимните посеви в Европа без щети от измръзване

Миналата есен е била най-топлата в по-новата история

С изключение на части от Румъния и Русия зимните зърнени посеви в Европа досега не са понесли щети от измръзване, показват данните на Агенцията за наблюдение на посевите в Европейския съюз. Експертите от МАРС предупреждават, че заради липсата на сняг зимните култури не са достатъчно устойчиви на студ.
 
В по-голямата част на Европа времето до средата на декември е било по-топло от обикновеното, посочват от МАРС. Най-високите температури за периода са измерени в скандинавските страни, по южния бряг на Балтийско море и в северозападните части на Русия. В останалите части от континента прекалено топлият ноември беше компенсиран от по-ниските температури през последния месец на годината.
 
Миналата есен е била най-топлата в по-новата история, особено в източна и северна Европа. В същото време в големи части на Италия, южна Испания, Швеция и Финландия паднаха обилни валежи, докато в големи региони на централна, източна и югоизточна Европа имаше засушаване. В резултат на тези условия на много места сеитбената кампания се забави, което не позволи на растенията да се развият оптимално. Това се отнася най-вече за части от Чехия, Полша, Словакия, Унгария, Румъния и България. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.