1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. 12% повече бюджет за нуждите на професионалните училища

12% повече бюджет за нуждите на професионалните училища

Професионалните гимназии трябва до края на месец януари да представят във ведомството проектобюджет за настоящата година за осигуряване на нормален учебен процес

 

Министерство на земеделието и горите ще представи през 2006 г. с 12 % повече средства от собствения си бюджет, в сравнение с 2005 г. за нуждите на професионалните училища и научните институти към системата на ведоството, съобщи зам.- министър Светла Бъчварова в Плевен.

Заедно с областния управител на Плевен Цветко Цветков тя се срещна с директорите на 10 професионални гимназии и 5 научни института. Увеличаването на средствата за училищата се прави с оглед те да бъдат подготвени за предстоящето членство на страната ни в ЕС.

Професионалните гимназии трябва до края на месец януари да представят във ведомството проектобюджет за настоящата година за осигуряване на нормален учебен процес. Училищата не са представили такъв в последните три-четири години, като той е бил спускан централно от министерството. Отделно училищата трябва да представят план за поддръжка на материално техническа база за следващия тригодишен период. Професионалното обучение в сферата на селското стопанство ще бъде водещо през следващите няколко години. За тази цел Министерство на земеделието и горите съвместно с Министерство на образованието и науката ще обсъди повишаването на квалификацията на кадрите, каза зам.-министър Бъчварова.

Необходимо е да се направят промени в закона за Националния център за аграрни науки, изтъкна зам.-министър Светла Бъчварова промените трябва да станат с активното участие на научните институти за да може аграрната наука да се развива в съответствие на нуждите на земеделската практика.

В Плевен зам.-министър Бъчварова се срещна с производители от селскостопанския сектор, с ръководството на обласния съвет на земеделските кооперяации и директорите на общинските земеделски служби.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.