1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. 181 акта съставени от РУГ - Ловеч за месец

181 акта съставени от РУГ - Ловеч за месец

Проведена е специализирана съвместна акция с Гранична полиция за залавянето на нарушители от Румъния

 

През ноември бе засилена охранителната дейност на територията на Регионалното управление на горите – Ловеч. Началникът на РУГ-Ловеч Павли Богдански съобщи, че само за месец са извършени 2 058 целеви проверки. Проверени са 1 220 превозни средства, 116 дървопреработващи обекта и складове за дървесина и жижни, 840 души, извършващи дейности в горите, 594 сечища, 131 временни склада за дървесина.

В проверките са обхванати и 20 стопански двора, 1 007 ловци и риболовци и 196 любители риболовци. За констатирани нарушения са съставени 181 акта по Закона за горите и правилника за приложението му, 1 акт по Закона за рибарството, 11 акта - по Закона за лова и опазване на дивеча, 2 - по други закони. Актовете са за незаконно отсечени и/или транспортирани 16 куб. м строителна дървесина и 492 кубика дърва за горене. Иззети са и са задържани 18 МПС, 10 коня, 30 каруци, 26 амуниции, 5 моторни триона, 21 брадви и 142 куб. м дърва.

В полза на държавата са отнети 13 МПС, 8 коня, 29 каруци, 26 амуниции, 97 кубика дърва, 19 брадви и 4 моторни триона. Събраните суми по наказателни постановления са на обща стойност 1 547.50 лв., от които 1 370 лв. са глобите.

През ноември са наказани петима служители на РУГ - Ловеч, от които 4 със забележка и един с предупреждение за уволнение. Проведени са областни консултативни съвети по охраната на горите, дивеча и рибата за областите Ловеч и Плевен. В резултат на набелязаните мерки през ноември съвместно с други институции са направени няколко масирани проверки в места с голяма концентрация на нарушения. Това са землищата на селата Мечка, Бъркач, Дисевица, Градище и гр. Левски. При проверките са съставени 43 акта по Закона за горите и са задържани и иззети един автомобил, 19 каруци, моторен трион, 81 пр. куб. м дърва за горене. За първи път на територията на РУГ - Ловеч са иззети в полза на държавата с влезли в сила наказателни постановления 8 коня от нарушители. 

От РУГ-Ловеч са категорични, че законовата мярка ще се прилага и занапред. През ноември за първи път са регистрирани и нарушения по Закона за горите - сеч и извозване на тополова дървесина, извършвани в района на Никопол от румънски граждани. Проведена е специализирана съвместна акция с Гранична полиция за залавянето на нарушителите.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.