1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. 21 защитени зони от Сливенско влизат в НАТУРА 2000

21 защитени зони от Сливенско влизат в НАТУРА 2000

15 защитени зони за опазване на природните местообитания и 6 защитени зони за опазване на дивите птици в Сливенско влизат в проекто-списъка с потенциалните НАТУРА 2000 места, съобщиха от областна администрация. Предстои списъкът да бъде одобрен от Министерски съвет.

"По богатство на местообиталища и на растителни и животински видове България се нарежда на второ място в Европа след Испания, а 75% от всички видове птици, които обитават стария континент живеят в нашата страна" – каза заместник-областният управител Фатме Мустафова.

През май т.г. на заседание на Националния съвет по биологично разнообразие ще се извърши допълнително прецизиране на границите на зони, които сега не са включени в проекта, а само са идентифицирани като потенциални НАТУРА 2000 места. За област Сливен това са Котленската и Твърдишката планина.

Физическите, юридическите лица и общините, собственици или ползватели на земи, гори и водни площи ще бъдат компенсирани за пропуснати ползи и направени разходи чрез средствата от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и Европейския фонд за рибарство, каза още Мустафова.

Размерът на плащанията е от 50 до 200 евро за хектар годишно и ще бъде изчисляван според видовете дейности. За територии - държавна собственост - не се предвиждат компенсации.

НАТУРА 2000 не налага промяна на собствеността на защитените зони, както и забрана за строителство и инвестиционни намерения в тях. За всички инвестиционни намерения за територии в обхвата на екомрежата ще се прави специфична оценка за въздействието му върху околната среда, която ще се извършва в рамките на сегашната процедура по ОВОС. Условията и редът за тази оценка се определят с наредба, приета от МС./darik.net

 

AGRO.BG 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.