1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. 300 горски пожара са засегнали над 25 000 дка площи от началото на годината

300 горски пожара са засегнали над 25 000 дка площи от началото на годината

 

Близо 300 горски пожара са регистрирани от началото на годината до средата на месец март, в резултат на което са засегнати над 25 000 дка площи, съобщават от Национално управление по горите /НУГ/.

Само за последните 4 дни са възникнали нови над 60 пожара, при което са засегнати повече от 10 000 дка. Най-сериозни запалвания са регистрирани на територията на Държавните лесничейства в Пазарджик, София, Брезник, Свиленград и в Държавната дивечовъдна станция "Болярка" във Велико Търново.

Почти всички пожари са причинени от палене на стърнища и сухи треви и храсти, в резултат на което огънят се прехвърля в горските територии. Някои от пожарите са продължили повече от 3 дни и са ангажирали всички налични сили и средства на Национално управление по горите и службите за пожарна безопасност и защита на населението.

В момента има 4 пожара на територията на Регионално управление на горите – София, продължават действията за потушаване на пожарите в дивечовъдна станция "Болярка", ДЛ - Чипровци и др., допълват от НУГ.

Във връзка с необичайно топлото и сухо време за този период на годината, остава висок рискът от възникване и бързото разпространение на пожари. Затова от НУГ напомнят, че е забранено паленето на стърнища, сухи треви и растителни остатъци. Съгласно Закона за горите глобите за физически лица са от 100 до 2000 лв. Остава в сила и забраната за палене на огън в горския фонд извън обозначените за това места, както и на 500 м от неговите граници.

С цел недопускане на нови пожари, са организирани 24 часови наблюдения, обход и патрулиране от служители по горите, осигурени с комуникационна и транспортна техника, в т.ч. и през почивните дни.

 

AGRO.BG 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.