1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. 90% от Ивайловград в Натура 2000

90% от Ивайловград в Натура 2000

 

90 % от територията на Община Ивайловград е включена в общоевропейската екологична мрежа Натура 2000. С изненада жителите на региона са приели факта. Първоначалната идея бе натура места да бъдат района на язовир Ивайловград и защитената местност Бяла река.

Основните притеснения по новият вариант на мрежата е на фирмите, които имат разрешителни за проучване на скално- облицовъчни материали. Въпросните фирми осигуряват работа на над 300 човека в Ивайловград и са едни от най- добрите платци на Общината. Те формират голяма част от приходите в общинската хазна със заплащаните такси- кариерни материали и наеми на общинска земя.

На среща със представители на Зелени Балкани местните са потърсили информация и по отношение на това дали ще се промени предназначението на земеделската земя. И до днес обаче хората там нямат информация какви компенсаци ще получат селските стопани в района.

Основният извод до който е достигнала срещата е, че ако западните страни са се научили да печелят от биоразнообразие, в България сме далеч от тази практика./darik.net

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.