1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. АГРА 2023: Байер КропСайанс с награда в Конкурса за иновации

АГРА 2023: Байер КропСайанс с награда в Конкурса за иновации

Хусар Клас - за реколта от най-висок клас

Байер КропСайанс България получи признание за един от новите си продукти за растителна защита в житни култури. В 14-то издание на Конкурса за иновации на селскостопанското изложение АГРА 2023, Международен панаир - Пловдив отличи компанията за хербицида Хусар Клас.

Марина Костова, Продуктов мениджър царевица и слънчоглед в Байер КропСайанс България, благодари на организаторите и на журито на конкурса.

mariana-kostowa

Марина Костова, Продуктов мениджър царевица и слънчоглед в Байер КропСайанс България, на церемонията по награждаванетo

„Иновацията е продукт с няколко съставки - идея, план, професионален екип и силен лидер. Ние имаме всички тях. Стремим се да се развиваме постоянно, като разработваме продукти от най-високо и съвременно ниво с цел да подкрепим българските производители“, заяви тя на церемонията по награждаването.

Хусар Клас е селективен, системен хербицид от групата на ALS инхибиторите. Попаднал върху плевелите ги унищожава напълно до 4-6 седмици след пръскане.

Байер структурира богато и разнообразно портфолио от хербициди. В сегмента през последните 3 години е пазарен лидер. На челно място в класацията се нарежда Пасифика Експерт – хербицид за смесено заплевеляване в житни култури.

„Вярвам и съм убеден, че Пасифика Експерт ще продължава да увеличава присъствието си по българските полета. Предимството му е не само заради иновативната му формулация, но и заради необходимостта и желанието на фермерите да работят все повече с комбинирани продукти“, обясни регионалният представител Павел Павлов.

pavel-pavlov

Павел Павлов, Регионален представител на Байер КропСайанс за Пловдив и Пазарджик

Следващият по важност продукт в портфолиото на немската компания е Атлантис Актив с изразено действие срещу райграс и други упорити житни плевели, с разширено действие към широколистни плевели в житни. Препоръката на Байер е, ако има тежко житно заплевеляване с власатка, овсига, райграс, да се използва Атлантис Флекс.

През тази година компанията излезе с нови продукти в житни култури, които следват новите тенденции на пазара. Именно такъв е Матено Форте, почвен хербицид с есенно приложение. След приложение на Матено Форте културата запазва и формира добивния си потенциал максимално добре. „Особено ефимерните плевели са много трудни за контрол. Първо, те имат физиологична преграда -восъчен налеп и власинки. Поради тази причина продуктът за растителна защита трябва да бъде много ефикасен, да се прилага с прилепител и да е безопасен за културата. Точно такива са продуктите на Байер.

Хербицидното портфолио на компанията е едно от най-богатите на българския пазар и има решения за всяка една ситуация на полето - за ефимерни плевели, за тежко и комплексно житно заплевеляване – решение, което е балансирано и за житно, и за широколистно заплевеляване, като контролът е еднакво добър. Смея да твърдя, че Байер предложи най-широка гама такъв тип продукти, като се започне с есенни приложения с почвен хербицид и преминем към пролетни с вегетационен“, уточни Радко Христов, Продуктов мениджър житни култури и рапица в Байер КропСайанс.

radko-hristov

Радко Христов, Продуктов мениджър житни култури и рапица в Байер КропСайанс

Във фунгицидния сегмент новото предложение е Инпут. Фунгицидът е с най-висока концентрация на протиоконазол и дълго последействие. Инпут е решение за справяне с болести в основата на растението като кореново и базично гниене, паразитно полягане и др. Инпут има регистрация и срещу брашнеста мана, септория, кафява ръжда и др. Това е силно системен и подвижен фунгицид. Работи много добре и при по-ниски температури. Има широка регистрация на дозата, което дава свобода на избор по отношение момента на третиране.

Пакетни предложения на Байер:

Секатор + Солигор

Пацифика + Децис

Пасифика + Инпут

Импут + Аскра,

и Програма „Зантара“ - при закупуване на 100 л получавате 5 л бонус

Във връзка с промени във фунгицидното портфолио на пазара, редица ПРЗ ще отпаднат. Затова Байер излиза с нов продукт, който идва да надгради и други продукти на конкурентни компании. „В миналото фунгициди се използваха в зависимост от ситуацията на полето и често превантивно се прилагаше трети фунгицид, обикновено със съдържание на триазол, което стресираше културата. Байер сега ще предложи Каюнис, който няма такъв негативен ефект дори при стресови ситуации, защото няма чист триазол. В Байер наричаме Каюнис физиологичният фунгицид в житни, защото дори и при засушаване няма негативен ефект. Тъкмо обратното, добавя допълнителен положителен зелен ефект по-дълго време. Освен това, има превантивен, лекуващ и изкореняващ ефект срещу болестите по листата и стъблото. Каюнис е трикомпонентен фунгицид, като действа с трите си активни вещества върху гъбния патоген. В състава му има стробилурин, биксафен и спироксамин, което е най-системното активно вещество и неговата подвижност е изключително голяма. Благодарение на бързото си придвижване увлича и другите активни съставки и това е причината той да е силно системен. С него може да се работи и при по-късно третиране. Каюнис може да се прилага и като второ третиране. Дозата на приложение е гъвкава - от 70 до 100 мл/дка. Каюнис е и продукт с много добро съотношение между цена и качество.

Байер е пазарен лидер в направление хербициди царевица. Най- новото предложение на компанията е Монсун Актив - продукт за смесено заплевеляване с приложение от 2-8 лист. Изключително важно значение е фазата на плевела. Тя трябва да е оптимална, от трети до пети лист при широколистните и начало на братене за житните плевели. Продуктът се справя отлично и с трудния за контрол балур от коренища, обясни Ралица Русева, Регионален представител на Байер КропСайанс за район Разград и Попово.

ralica-ruseva

Ралица Русева, Регионален представител на Байер КропСайанс за район Разград и Попово

Мерлин Флекс участва в най-известната технология на Байер - тази с Капрено.

„Мерлин Флекс се прилага почвено, а Капрено - вегетационно. Това е технология, която ще опази културата от начало до края на вегетацията. Капрено, освен вегетационно действие, има и почвено последействие и спомага да се избегне риска от вторично заплевеляване“, уточни Преслава Скорчелиева, Регионален представител на Байер КропСайанс.

preslava

Преслава Скорчелиева, Регионален представител на Байер КропСайанс

И през тази година Байер подкрепя своите партньори с ново промоционално предложение – ваучери за растителна защита.

Топ продуктите на Байер участват в промоционалната кампания. Промоцията, свързана с ваучерната кампания, е следната: за всеки закупен литър или килограм от даден продукт, Байер предоставя на земеделския производител отстъпка от 5 лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.