1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Агро Арена 2023 на Байер в Каспичан

Агро Арена 2023 на Байер в Каспичан

Нови продукти, технологии и промоции в пшеница, царевица и слънчоглед

Агро Арена - една от най-мащабните и полезни платформи на Байер, събра в Каспичан, въпреки дъждовното време, над 100 земеделци на опитното поле на фирма „Клас Агро“. В полева демонстрация бяха представени опити с трите основни култури - пшеница, царевица и слънчоглед и продуктите за растителна защита, с които са изведени опитите.

Водещи технологии за опазване на пшеницата от плевели и болести

Акцентът беше поставен върху грижите при пшеница и по-специално - контрол на плевелите. За тях разказа Марина Генова, регионален представител за Шумен и Разград в Байер КропСайанс България.

Матено® Форте е нова генерация почвен хербицид в пшеница за смесено заплевеляване, който може да бъде приложен както почвено след сеитба, така и ранно вегетационно до трети лист на културата. Контролира както широколистни плевели през есента, като ефемери и други, така и технологична самосевка рапица - труден за контрол плевел. Хербицидът упражнява контрол и над житно заплевеляване с икономически важни плевели, като райграс, власатка, овсига, див овес и др. Предимствата на продукта са, че дава чист старт на културата и това осигурява добро братене на пшеницата и ефективно усвояване на азота, водата и хранителните елементи от почвата. Именно заради това Матено® Форте е предпочитаният продукт от зърнопроизводителите в България.

агроарена

На полето са приложени два хербицида за смесено заплевеляване, а именно - най-новият продукт на Байер - Инсело®, който контролира, от една страна, житното заплевеляване, като райграс, див овес, лисича опашка, ветрушка, от друга - широколистното заплевеляване, ако имаме преобладаващо широколистно заплевеляване следва да прибавим половин доза Секатор® като партньор.

Предимствата на хербицидите на Байер са кодирани в антидотната технология, което ги прави изключително селективни към културните растения.

Вторият продукт, приложен на опитното поле в Каспичан, е Хусар® Клас, хербицид за смесено заплевеляване, който унищожава трудните за контрол широколистни плевели, както и житно заплевеляване. Продуктът може да бъде приложен както наесен, така и рано напролет.

Технологията за отглеждане на пшеница е продължена с три фунгицида, като за първо третиране е приложен Инпут®. Той съдържа протиоконазол и спироксамин с действие срещу ръжди и фузарийно кореново и стъблено гниене. След това са приложени още два от новите фунгициди на компанията, а именно Аскра® Експро за второ третиране и Каюнис®.

Аскра Експро е единственият фунгицид на пазара с две SDHI активни вещества в комбинация с протиоконазол, които осигуряват зелен ефект и добър контрол срещу гъбни болести. Вторият фунгицид за второ фунгицидно третиране Каюнис® е наречен физиологичният продукт, благодарение стробилурина, който съдържа и SDHI.

Обеззаразете пшеницата преди сеитба

В края на вегетацията на пшеницата е време за решение за обеззаразител. Предложението от Байер е Баритон® Супер, който е втора професионална група на употреба. Той работи изключително срещу болести, пренасяни със семената, като осигурява контрол на праховита главня, фузарийно кореново гниене, снежна плесен.

Баритон® Супер ще се предлага в пакетно предложение с рапица Декалб®, с почвения хербицид Матено® Форте и последният пакет за този сезон е Баритон® Супер и Децис® 100 за успешна борба с причинителите на вирусите.

Промо предложения от Байер

При закупени 100 л Баритон® Супер с 40 торби рапица, продуктовият бонус е 10% семена рапица и 5% промо количество на Баритон® Супер.

При закупуване на Баритон® Супер 100 л с Матено® Форте 100 л, бонусът е 5% промо количество Матено® Форте и 5% промо количество Баритон® Супер.

При закупени 50 л Баритон® Супер и 15 л Децис® 100, бонусът е 1 л Децис® 100.

Байер предлага и обеззаразителя Раксил®. Еталон в направлението контрол на праховита и твърда главня при пшеницата, който е в непрофесионална група на употреба.

Байер – специалистът в царевица

Технологията при царевица представи Александър Димитров, регионален представител за Варна в Байер КропСайанс България. Той обясни, че Мерлин® Флекс работи перфектно в съчетание с вегетационните хербициди Капрено® и Монсун® Актив. Байер през годините показа, че с една изключителна технология почвено и вегетационно може да изчисти полетата от самото начало на развитие на царевицата. По този начин се осигурява по-висок добив, и при сушава, и при влажна година. Приложен в ранни фази, Мерлин® Флекс не стресира царевицата благодарение на антидота си. Друго негово ценно качество е, че е фотостабилен. Няма загуба на активно вещество при много силно слънцестоене и дълъг период без дъжд.

Капрено се прилага във фаза до 6-ти лист на културата, като ще опази полето чисто до края на вегетацията.

На по-късен етап в технологията към Мерлин® Флекс е включен Монсун® Актив, който се справя със смесеното заплевеляване с широколистни и житни плевели, в това число балур от коренища, дори и в късна фаза.

Генетика на Байер при маслодайните култури
декалб

Тази година Байер предлага 6 конвенционални хибрида рапица и 5 в Клиърфийлд сегмента. Пазарният дял на рапица Декалб® е 36% за 2022 г., което нарежда компанията на първа позиция в страната.

Байер продължава офертата си „застраховка при непоникване на рапицата“, която покрива разходите за вложените семена и за предходната година обезщетените стопанства бяха над 120 броя.

В портфолиото слънчоглед хибридите са 2 - единият е устойчив на трибенуронметил, а другият - на имазамокс. Това са DK Хъдсън и DK Еленис, които се характеризират с изключително висок добив и масленост.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.