1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. България е единствената страна, която влиза в ЕС без мрежа НАТУРА 2000

България е единствената страна, която влиза в ЕС без мрежа НАТУРА 2000

 

България е единствената страна, която влиза в Европейския съюз /ЕС/ без европейска екологична мрежа НАТУРА 2000. Това се посочва в официална позиция на Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/, изпратена до медиите.
   
Според организацията правителството не е изпълнило ангажимента си по предприсъединителния договор към ЕС, като не е взело решение на 21 декември 2006 г. по приемането на защитените зони от европейската екологична мрежа. Еколозите смятат, че решението е отложено под натиска на икономически и корпоративни интереси и чрез манипулиране на общественото мнение, поради липса на информация за предназначението и механизмите на управление на НАТУРА 2000.
   
На 27 декември 2006 г. управляващата тройна коалиция, в противоречие със Закона за биологичното разнообразие, излезе с политическо решение за драстично намаляване на предложената мрежа НАТУРА 2000 както по отношение на птиците, така и по отношение на местообитанията, се посочва в позицията. Според природозащитниците това решение пренебрегва решението на Националния съвет по биологично разнообразие, принципите на правовата държава и законовите норми, и съдебната практика на ЕС.
   
Политическото решение за включване на 16 на сто от мрежата от защитени зони за птиците в НАТУРА 2000 е със 7 на сто по-малко от предложената от експертите мрежа от 23 процента от територията на страната. Това ще се отрази пагубно на редица застрашени видове птици, сред които най-засегнати са царският орел, глухарят, уралската улулица и полубеловратата мухоловка.
   
В резултат на това страната ни няма да може да изпълни задълженията си по европейската директива за птиците и да обяви достатъчно по брой и размер специално защитени зони за 32 вида птици. За четири вида от тях страната ни има особено важно значение в рамките на разширения ЕС - царския орел, полубеловратата мухоловка, белогърбия кълвач и големия маслинов присмехулник, пишат от БДЗП. Това автоматично ще доведе до задействане на наказателни мерки от страна на Европейската комисия, посочват от екоорганизацията./evropa.dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.