1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. България иска по-леки еконорми за фермерите

България иска по-леки еконорми за фермерите

 

Българската страна ще поиска по-облекчен режим за прилагане на екологичните норми, задължителни за фермерите в Европейския съюз, съобщиха от земеделското министерство. По сегашните правила фермерите в ЕС трябва да спазват 18 условия за опазване на природата и за безопасност на произвежданите продукти. Ако се открие нарушение в тези категории, стопаните губят субсидии.

Преди два дни Брюксел съобщи, че се планира премахването на прекалено стриктните екоизисквания за фермерите, предаде Ройтерс. Основната критика към сегашната система за запазване на доброто състояние на засетите площи е сложната процедура и многото документи.

Традиционно новоприсъединилите се държави прилагат промените в еврорегламентите с отлагателен период. За България и Румъния подобна система ще бъде въведена през 2012 г., докато за 10-те присъединили се през 2004 г. тя ще задейства през 2009 г.

Българските експерти ще настояват за облекчения в екоизискванията, тъй като за разлика от развитите индустриални държави почвите и водите не са замърсени. В държави като Германия и Франция пестицидното замърсяване на почвата на места достига дълбочина от 5 метра и са необходими сериозни инвестиции за тяхната рекултивация. Почвите в България са екологично чисти и това се потвърждава от последните замервания на експертите. Затова и агроекспертите ще защитават искането си рестриктивните регламенти към останалите държави да се прилагат в по-малка форма за България, обясниха от земеделското министерство.

Въвеждането на екоизисквания в замяната на субсидии беше една от основните точки в реформата на селското стопанство в ЕС през 2003 г.

Засегнатите държави обаче протестират, че правилата на ЕС не са ясни и е трудно пресмятането на крайната субсидия. Няма и точна схема за проверки на самите засети площи за състоянието на дивата природа, както и за регистрацията и маркирането на овце, кози и свине.

Европейската комисия предлага няколко технически промени, за да улесни процедурата за фермерите. Основните принципи за опазването на околната среда ще останат. Предвижда се при планирана проверка на място да се дава предупреждение, а освен това за спестяване на време ще се разглежда само половината ферма, а не всички земи, определени за субсидиране.

Ще се промени и "десетмесечното правило". В момента европейските фермери нямат право да продават до 10 месеца земята, одобрена за субсидии от ЕС.

Еврокомисията предлага и по-леко отношение към малки нарушения, като ще се наложи праг, под който стопаните няма да търпят санкции.

Приетите през 2004 г. осем държави ще получат нова, но също опростена схема за субсидиране на земеделските земи. В момента те ползват минимална процедура, която разпределя субсидиите само според обявените площи. Тази система обаче изтича през 2008 г. България и Румъния също са извън сложната система за подпомагане на по-старите членки на ЕС./evropa.dnevnik.bg

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.