1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Българските птичи продукти и яйца са безопасни за консумация

Българските птичи продукти и яйца са безопасни за консумация

Експертите припомнят, че при 70 градусова термична обработка на месото и яйцата няма опасност от зараза с болестта

 

Специалистите от Националната ветеринарномедицинска служба увериха, че са предприети всички мерки за недопускане на птичи грип в страната.  Мерките включват недопускане на птици през границата от страни, в които има птичи грип.

До момента у нас няма открити нисковирулентни щамове. При първите съмнения за наличие на болестта обществеността ще бъде уведомена, заяви директорът на НВМС доц. Жеко Байчев. Според него,  не трябва да се създава паника по отношение консумацията на птичи продукти и яйца, а българското производство трябва да бъде предпочитано.

Експертите припомниха още, че при 70 градусова термична обработка на месото и яйцата няма опасност от зараза с болестта. Регистрираните заболявания на хора засега са само в страни от Източна Азия и са причинени от непосредствен контакт с болни птици, каза д-р Богдан Петрунов, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Не са регистрирани случаи на предаването на болестта от човек на човек и няма категорични данни за прехвърляне на инфекцията от птиците към хората. До момента няма официално регистрирана човешка ваксина срещу птичи грип. Използваните ваксини за лечение срещу птичи грип са ремантадин и тамифлу, като първият е показал резистентност, уточниха специалистите.

Българското здравно министерство е внесло от препарата реметадин, поради недостиг на тамифлу, на който ще можем да разчитаме в края на 2006 и началото на 2007 година. От здравното министерство подчертаха още, че няма нищо общо между сезонния човешки грип, птичия грип и пандемичния грип. За справянето с евентуална пандемична обстановка обаче е необходимо в страната да се създаде кризисен комитет с решение на Министерския съвет и оглавяван от вицепремиер, предупреди той.

В държавния бюджет за 2006 г. по настояване на НВМС и съобразно Закона за  ветеринарномедицинската дейност гарантирано ще бъдат заложени 17 млн. лева за обезщетение на стопаните при възникване на заразни болести при животните, съобщи още д-р Жеко Байчев. Той уточни, че в момента се изработва наредбата, по която средствата  ще изразходват при възникване на класическа чума по свинете или евентуален птичи грип.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.