1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. BASF с добра печалба през третото тримесечие

BASF с добра печалба през третото тримесечие

Компанията очаква ръст в световен мащаб на БВП

Трето тримесечие на 2011 г.:

-    11.6% ръст на продажбите, а печалбата преди лихви и данъци (EBIT) с корекция за приноса на дейностите в Либия е над нивото от третото тримесечие на 2010 г. (ръст от 6%)

-    Високи нива на търсене

·    Нефтодобивът в Либия възобновен през октомври

·   Перспектива за 2011 г.: запазват се очакванията за значително по-високи нива на продажбите и печалбата спрямо предходната година

Последните няколко месеца се характеризираха с голяма нестабилност и турбулентност на международните капиталови пазари, които доведоха до притеснения за бъдещото икономическо развитие. Тази несигурност засегна и икономическата среда през третото тримесечие на 2011 г., но като цяло бизнесът на BASF запази положителното си развитие. Търсенето се запази на високи нива. Потвърди се прогнозираната по-слаба динамика на растежа спрямо първото полугодие. Клиентите на BASF планираха по-внимателно, намалиха материалните запаси и частично отложиха някои поръчки в очакване на евентуален спад на цените.

BASF очаква тази тенденция да се запази през четвъртото тримесечие, а за цялата година очаква ръст в световен мащаб на БВП и ниво на индустриалното и химическото производство само един процент под предишната прогноза на компанията. „Ние управляваме адекватно нашите запаси и продължаваме изпълнението на нашите програми за съкращаване на разходите,” сподели от Лудвигсхафен Д-р Курт Бок, Председател на Съвета на изпълнителните директори на BASF, по време на телефонната конференция с медиите за третото тримесечие.

В средата на октомври BASF възобнови нефтодобива в Либийската пустиня, който беше прекратен през февруари от съображения за сигурност след началото на безредиците. В момента производството се увеличава. Първоначално беше постигнат производствен капацитет от 20 000 барела на ден. Засега не може да се каже кога ще бъде достигнат максималният дневен производствен капацитет от 100 000 барела нефт. Суровия петрол и нефт ще бъде транспортиран веднага след като бъде събрано достатъчно количество в хранилищата. Печалба ще има едва след като това стане – вероятно към края на годината.

Независимо от прекъсването на нефтодобива в Либия и отрицателните ефекти от промените във валутните курсове, продажбите нарастват с 11.6% до 17.6 милиарда евро спрямо третото тримесечие на 2010 г. Печалбата преди лихви и данъци (EBIT) бележи спад с 249 милиона евро до около 2 милиарда евро. Печалбата за третото тримесечие на 2011 г. включва и 355 милиона евро от нефтодобива в Либия, от които 224 милиона евро невъзстановими данъци върху дохода от нефтодобивни операции. Без този принос печалбата преди лихви и данъци (EBIT) възлизаше на 106 милиона евро, регистрирайки ръст от 6% спрямо предходното трето тримесечие.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.