1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. BASF с добра печалба през третото тримесечие

BASF с добра печалба през третото тримесечие

Компанията очаква ръст в световен мащаб на БВП

Трето тримесечие на 2011 г.:

-    11.6% ръст на продажбите, а печалбата преди лихви и данъци (EBIT) с корекция за приноса на дейностите в Либия е над нивото от третото тримесечие на 2010 г. (ръст от 6%)

-    Високи нива на търсене

·    Нефтодобивът в Либия възобновен през октомври

·   Перспектива за 2011 г.: запазват се очакванията за значително по-високи нива на продажбите и печалбата спрямо предходната година

Последните няколко месеца се характеризираха с голяма нестабилност и турбулентност на международните капиталови пазари, които доведоха до притеснения за бъдещото икономическо развитие. Тази несигурност засегна и икономическата среда през третото тримесечие на 2011 г., но като цяло бизнесът на BASF запази положителното си развитие. Търсенето се запази на високи нива. Потвърди се прогнозираната по-слаба динамика на растежа спрямо първото полугодие. Клиентите на BASF планираха по-внимателно, намалиха материалните запаси и частично отложиха някои поръчки в очакване на евентуален спад на цените.

BASF очаква тази тенденция да се запази през четвъртото тримесечие, а за цялата година очаква ръст в световен мащаб на БВП и ниво на индустриалното и химическото производство само един процент под предишната прогноза на компанията. „Ние управляваме адекватно нашите запаси и продължаваме изпълнението на нашите програми за съкращаване на разходите,” сподели от Лудвигсхафен Д-р Курт Бок, Председател на Съвета на изпълнителните директори на BASF, по време на телефонната конференция с медиите за третото тримесечие.

В средата на октомври BASF възобнови нефтодобива в Либийската пустиня, който беше прекратен през февруари от съображения за сигурност след началото на безредиците. В момента производството се увеличава. Първоначално беше постигнат производствен капацитет от 20 000 барела на ден. Засега не може да се каже кога ще бъде достигнат максималният дневен производствен капацитет от 100 000 барела нефт. Суровия петрол и нефт ще бъде транспортиран веднага след като бъде събрано достатъчно количество в хранилищата. Печалба ще има едва след като това стане – вероятно към края на годината.

Независимо от прекъсването на нефтодобива в Либия и отрицателните ефекти от промените във валутните курсове, продажбите нарастват с 11.6% до 17.6 милиарда евро спрямо третото тримесечие на 2010 г. Печалбата преди лихви и данъци (EBIT) бележи спад с 249 милиона евро до около 2 милиарда евро. Печалбата за третото тримесечие на 2011 г. включва и 355 милиона евро от нефтодобива в Либия, от които 224 милиона евро невъзстановими данъци върху дохода от нефтодобивни операции. Без този принос печалбата преди лихви и данъци (EBIT) възлизаше на 106 милиона евро, регистрирайки ръст от 6% спрямо предходното трето тримесечие.

Обемът на продажбите в почти всички сегменти се запази на високите нива от третото тримесечие на 2010 г. В сегмент „Нефт и газ” производственият обем се сви значително поради ситуацията в Либия.  Скокът на цените на суровините се отрази на продажните цени в почти всички сегменти.

BASF отново бележи ръст във всички региони. В Европа и Северна Америка придобиването на „Cognis” имаше силен принос. Продажбите в Азия се увеличиха в резултат на повишените цени както и на доброто търсене в сегментите „Катализатори” и „Полимери”. Печалбите в азиатския регион не достигнаха нивата от третото тримесечие на 2010 г., главно поради по-ниските маржове в сегмент „Полиуретани”. В Южна Америка печалбите се увеличиха благодарение на успешния бизнес с препарати за растителна защита.

Отчитайки икономическия риск, Бок заяви: „Оставаме предпазливи, независимо от настоящите добри резултати, тъй като икономическият растеж вероятно ще се забави още. Неблагоприятен ефект върху него ще окажат по-специално кредитните ограничения в Китай, както и дълговата криза в Европа и Съединените щати. Ние ще продължим да работим за още по-голямото намаление на разходите и повишаване на ефективността.  Наред с това се концентрираме върху иновативните продукти и разширяването на нашия бизнес на развиващите се пазари".

Перспектива за цялата 2011 г.

Очакванията за ръста на световната икономика през 2011 г. днес са само един процент под прогнозите, направени преди три месеца (предишните допускания са дадени в скоби):

 
-      Ръст на брутния вътрешен продукт: 2.5% - 3% (3% - 4%)

-      Ръст на индустриалното производство: 4.5% - 5% (5% - 6%)

-      Ръст на химическото производство (без фармацевтика):  4.5% - 5% (5% - 6%)

-      Среден обменен курс евро/щ. долар: 1 евро = 1.40 щ.д.

-      Средна цена на нефта – 110 щ.д. за барел през 2011 г.

 Независимо от общия спад на нефтодобива, компанията очаква значителен ръст за групата BASF през 2011 г. BASF очаква невъзстановимите данъци върху дохода от нефтодобивни операции, отчетени в EBIT, да бъдат с около 700 милиона евро по-ниски през 2011 г. (2010 г.: 983 милиона евро). BASF ще се стреми да надмине значително рекордните нива на печалбата преди лихви и данъци (EBIT) за 2010 г. и с корекциите за невъзстановимите данъци върху дохода от нефтодобивни операции. „През 2011 г. отново ще спечелим висока премия върху капиталовите разходи,” заяви Д-р Ханс-Улрих Енгел, Главен финансов директор на BASF SE.

 Ръст на продажбите във всички сегменти без „Нефт и газ"

Сегмент „Химикали” бележи ръст във всички направления. Това положително развитие се дължи на значителноповишените продажни цени в няколко бизнес области. Това повишение компенсира леко свитите обеми като цяло, както и отрицателните  ефекти от промените във валутните курсове. Благодарение на подобрените маржове в някои области, печалбата също е малко над нивото от третото тримесечие на 2010 г.

В сегмент „Пластмаси” се наблюдава увеличение на продажбите независимо от отрицателните ефекти  от промените във валутните курсове. Това се дължи до голяма степен на скока на цените, по-специално в направление „Полимери”. В направление „Полиуретани” печалбите бележат спад поради свиването на бизнеса с толуенов диизоцианат (TDI). Печалбата в този сегмент е под много доброто ниво от третото тримесечие на 2010 г.

Силен ръст бележат продажбите в сегмент „Продукти за облагородяване”. Това развитие се дължи на включването на предприятията „Cognis”, както и на по-високите продажни цени. Ръстът на продажбите се намалява от отрицателните ефекти от промените във валутните курсове и лекото свиване на обемите. Печалбата бележи значителен ръст и в резултат на придобиването на предприятията „Cognis”.

Продажбите в сегмент „Функционални решения” също нарастват спрямо третото тримесечие на 2010 г. По-високите цени напълно компенсират отрицателните ефекти от промените във валутните курсове. Търсенето на бои и катализатори в автомобилната индустрия се запазва на високи нива. Печалбата се увеличава благодарение на силния принос на направление „Катализатори”.

В сезонно по-слабото трето тримесечие продажбите в сегмент „Решения за селското стопанство” надминаха добрите нива от третото тримесечие на предходната година. Изключително успешното начало на сезона в Южна Америка има значителен принос за това подобрение. Увеличените обеми на продажбите във всички региони и по-високите цени компенсираха отрицателните ефекти от промяната във валутните курсове. Печалбата регистрира значителен ръст.

В сегмент „Нефт и газ” продажбите са малко под нивото от третото тримесечие на 2010 г. поради намалените обеми. Свиването на обемите в бизнес сектора „Проучвания и добив” е резултат от спирането на нефтодобива в Либия в края на февруари 2011 г. Увеличените продажни цени на природния газ и по-високите цени на суровия петрол биха могли почти изцяло да компенсират този спад. Печалбите в бизнес сектора „Търговия с природен газ” се подобряват, но въпреки това без приноса на Либия като цяло регистрират спад.

 За BASF

BASF е водещата химическа компания в световен мащаб: The Chemical Company. Портфолиото й включва широка гама продукти от химикали, пластмаси, продукти за облагородяване, продукти за селското стопанско до нефт и газ. BASF е надежден партньор, който създава химия и помага на клиентите си от буквално всички индустрии да постигат по-големи успехи. Със своите продукти с висока добавена стойност и с интелигентните си решения BASF играе важна роля в намирането на отговори за глобалните предизвикателства като опазването на климата, енергийната ефективност, изхранването на населението и мобилността. През 2010 г. BASF отчита продажби от около 63.9 милиарда евро, а към края на годината служителите на компанията наброяват около 109,000 души. Акциите на BASF се търгуват на фондовите борси във Франкфурт (BAS), Лондон (BFA) и Цюрих (AN). Допълнителна информация за BASF можете да намерите в нюзрума на социалната медийна платформа на компанията (Social Media Newsroom) на адрес newsroom.basf.com.

 Прогнозни твърдения

Това съобщение съдържа твърдения за бъдещето, които се базират на настоящия опит, оценки и прогнози на ръководството на BASF и на налична към момента информация. Те не са гаранция за бъдещите резултати, съдържат определени рискове и несигурност, които са трудни за прогнозиране, и се основават на допускания за бъдещи събития ,които могат да се окажат неточни. Много фактори биха могли да предизвикат съществени несъответствия между действителните резултати, изпълнение и постижения на BASF и онези, които са били изразени или загатнати в такива твърдения за бъдещето. BASF не поема никакво задължение да актуализира твърденията за бъдещето, съдържащи се в настоящото съобщение за пресата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.