1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. BASF със силно първо полугодие на 2011 г.

BASF със силно първо полугодие на 2011 г.

Продажбите са нараснали с 13.9% до 18.5 милиарда евро

През първото полугодие на 2011 – Международната година на химията – BASF запази високата динамика на своя бизнес и надмина отличните резултати, постигнати през предходната година. „Икономическата среда през първото полугодие на 2011 г. беше благоприятна за нашия бизнес. Цифрите показват, че успяхме да се възползваме от този импулс,” заяви д-р Курт Бок, председател на Съвета на изпълнителните директори на BASF SE, при представянето на резултатите на BASF в Лудвигсхафен.

 След силното начало на годината BASF постигна добри и стабилни резултати през второто тримесечие. Продажбите нараснаха с 13.9% до 18.5 милиарда евро, а печалбата преди лихви и данъци (EBIT) се увеличи  с 1.4% до 2.2 милиарда евро независимо от спирането на нефтодобива в Либия. През второто тримесечие на 2010 г., дейностите в Либия заемаха дял от 280 милиона евро в печалбата преди лихви и данъци (EBIT). Така увеличението на EBIT на съпоставима база е 16%.

В сравнение с изключителния ръст през първото тримесечие, през второто темповете на растеж се нормализираха, както се очакваше. Освен това за пръв път след първото тримесечие на 2010 г. слабият долар доведе до отрицателни ефекти от промените във валутните курсове (минус 6%).

Придобиването на „Cognis” имаше положителен принос към продажбите. В химическия бизнес обемът на продажбите нарасна с 5%. Спирането на нефтодобива в Либия доведе до свиване на дела на сектор „Нефт и газ” в печалбата спрямо същото тримесечие на предходната година.

През първото полугодие на 2011 г. продажбите са в размер на 37.8 милиарда евро и бележат ръст от 19.4% спрямо същия период на предходната година. EBIT нараства с 19.4% до около 5 милиарда евро.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.