1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Биопрепарат дава по-добра съдба за сламата

Биопрепарат дава по-добра съдба за сламата

Растителните остатъци се разлагат за два месеца и заместват тонове химически торове

 

Един литър ВactoFill замества почти 500 кг химически тор. Лесен е за употреба и не изисква допълнителна техника. След неколкократното му ползване структурата на почвата се подобрява значително като създава условия за икономия и на гориво при оран. С този продукт могат да се третират всички селскостопански култури, а използването му осигурява на растенията балансирано хранене през целия период на вегетация.

ВactoFill е концентрат от целенасочено подбрани полезни почвени бактерии. Те участвуват в кръговрата на веществата между живата и неживата природа и с дейността си доставят на растенията необходимите им хранителни вещества. Общото количество на доставяните от бактериите на ВactoFill хранителни елементи, измерени в активно вещество, възлизат на 8-10 кг азот, 3,5 - 4 кг фосфор и 3,5-4 кг калий на декар за една година. Тези количества са достатъчни за да се гарантират нормални средни добиви. Освен, че доставят посочените по-горе количества хранителни вещества, бактериите дават на растенията също и други хранителни елементи, предизвикват синтезирането на растителни витамини, на фитохормони и биосинтезират разтворими и неразтворими полизахариди. След измирането си, микроорганизмите оставят в почвата и около 500 кг/дка органична маса, с което допълнително повишават запасите й от хранителни елементи. По тези причини препаратът може да замести напълно употребата на химически торове.

Микроорганизмите на препарата ВactoFill живеят на колонии около корените на растенията и се хранят с отделяните от тях секрети. Поради по-големия си брой, те изтласкват патогенните бактерии и другите гъбични зарази и образуват своеобразен защитен екран около корените. Поради това торените с ВactoFill култури са по-здрави и се нуждаят от значително по-малко препарати за растителна защита. Това бе потвърдено и по време на изпитването на препарата в България през 2004 година. ВactoFill ускорява разграждането на растителните остатъците от предишните култури (слама, остатъци от слънчоглед, памук, царевичак и т.н.) които напръскани и заорани на дълбочина 10-15 см, се разлагат само за 50-60 дни. Разложените остатъци съдържат достатъчно хранителни елементи необходими за следващия вегетационен период, поради което есенното торене може да стане излишно. Разлагането на остатъците решава и въпроса с излишната слама, която вместо да бъде горена, може да бъде използвана за увеличаване плодородието на почвата.

Препаратът не бива да се смесва с бактерициди и фунгициди или с други препарати, които имат антибактериално и обеззаразяващо действие. Няма карантинен период. Използуването на ВactoFill е възможно при почви с рН 5-8, съдържание на хумус - минимум 1 на сто и температура минимум 5 С°.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.