1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Битката срещу плевелите вече е спечелена!

Битката срещу плевелите вече е спечелена!

Батъл® Делта - утвърденото предложение на ФМС Агро България за контрол на житни и широколистни плевели при житни култури още през есента

Батъл® Делта е ранно-вегетационен хербицид при житни култури за есенно третиране и успешно доказа своите качества вече три години на пазара за растителна защита при пшеница, ечемик, ръж и тритикале и се превърна в предпочитан продукт от земеделските производители.

Батъл® Делта е хербицид, съдържащ активните вещества флуфенацет и дифлуфеникан под формата на суспензионен концентрат (СК). Комбинацията от тези две различни по действие активни вещества под формата на суспензионен концентрат е от важно значение за управлението на резистентността. Хербицидът засяга клетъчните мембрани на меристемните тъкани в чувствителните растителни видове, като въздейства едновременно на мембранната селективност и на пропускливостта.

Хербицидът Батъл® Делта може да се прилага ранновегетационно от 1-ви до 3-ти лист на културата в доза 60 мл/дка. Фазата на развитие на житните плевели е ключова при определяне на времето за прилагане. Колкото по-големи стават житните плевели, толкова повече намалява ефикасността на продукта, като не се препоръчва той да се прилага след 3-ти лист.

Батъл® Делта се справя отлично с житни плевели като див овес, лисича опашка и ветрушка, така и с трудните за борба овсига, власатка и видовете райграс. Хербицидът е безкомпромисен и срещу най-разпространените широколистни плевели, поникващи още от есента – полско и бръшлянолистно великденче, червена мъртва коприва, лайка, синап, мак и видове теменужки, както и самосевки рапица. Практиката показа, че най-добър контрол върху житните и широколистни плевели продуктът има, когато се приложи във фаза след сеитба, преди поникване. Не само това, но Батъл® Делта издържа дори и при сухи условия, а след появила се влага продуктът се реактивира и показва отлични резултати.

След третиране с Батъл® Делта растежът на плевелите се забавя още в рамките на няколко часа, а видимите симптоми са налице след няколко дни. Появяват се бели/лилави обезцветени участъци в зоната на контакт с хербицида. Тези обезцветени участъци постепенно нарастват, растенията се засукват и загиват в рамките на 2-4 седмици, в зависимост от големината на плевела и условията на околната среда. Чувствителните житни плевели често не успяват да поникнат.

На снимката ясно се вижда силното заплевеляване с райграс (Lolium perenne) в краищата на полето, където участъкът не е третиран и ефектът от приложението на хербицида Батъл® Делта.

Батъл® Делта е приложен след сеитба, преди поникване на пшеницата в доза 60 мл/дка.

Снимка от средата на март 2022.

Снимка от средата на март 2022.

Резултатите от приложението показаха отличен контрол, като третираните полета дори и при много силно заплевеляване останаха чисти и житните култури имаха възможно да се развият оптимално без конкуренцията на икономически значимите плевели.

Благодарение на чистите полета и премахването на плевелната конкуренция, земеделските производители могат да подсигурят оптимални условия за развитие на културите и успешно презимуване още от най-ранния етап на тяхното развитие.

Хербицидът Батъл® Делта налага нов стандарт при контрола на житни и широколистни плевели, осигурявайки висока селективност за културата и гъвкав момент на приложение.

Батъл делта

Доверете се и разчитайте на продуктите на ФМС Агро България за чисти от плевели полета и здрави и устойчиви култури.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.