1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Болестите и вредителите тръгват

Болестите и вредителите тръгват

В периода на вретененето и изкласяването на есенните посеви в края на май започва да се наблюдава и появата на традиционните болести и вредители по зърнените култури.

 

В периода на вретененето и изкласяването на есенните посеви в края на май започва да се наблюдава и появата на традиционните болести и вредители по зърнените култури. Това са брашнестата мана и вредната житна дървеница, които са причина за най-много икономически загуби. Както информират от отдел "Растителна защита и фитосанитарен контрол"-Монтана, идната седмица предстои да започне пълно маршрутно обследване на есенниците за появили се вече болести и вредители. Наред с това всеки земеделски производител трябва сам редовно да извършва обследване на посевите си. Да се съветва със специалисти и предприема нужните пръскания.

Изводите от първите наблюдения са, че в най-гъстите и силни посеви в крайдунавския агроекологичен район вече са се появили първите белези от брашнеста мана по най-долните листа на растенията./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.