1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Болните от бруцелоза животни в Кочан са умъртвени по хуманен начин

Болните от бруцелоза животни в Кочан са умъртвени по хуманен начин

Предстои да бъдат унищожени всички млечни продукти, произведени в стопанството - огнище на заразата

Болните от бруцелоза животни в сатовчанското село Кочан са умъртвени по хуманен начин. Това съобщи заместник-кметът на община Сатовча Илхан Карагьозов.

По думите му евтаназията на овцете е преминала по определения ред и под контрола на ветеринарната служба в Благоевград, специална комисия от общината и държавни лекари от района. Експертите са постъпили изключително отговорно към задачата си, а целта е да се предотврати разпространението на заболяването.

Предстои да бъдат унищожени всички млечни продукти, произведени в стопанството - огнище на заразата. Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград и Регионалната здравна инспекция започват информационна кампания в региона. Уведомени са и всички фирми, купуващи млечни продукти от Кочан и съседните села.

Здравните власти апелират местните жители да не консумират мляко и месни продукти от дребни преживни животни без термична обработка.

От петък са в сила и мерки за ограничаване на заразата. Движението на животни в и около селото е забранено. Ограничава се и коленето им. До края на седмицата се очаква да бъдат изследвани и 90 кучета от селото. Кръвни проби са взети и на петима души от населеното място. Резултатите ще бъдат готови до дни.

Припомняме, че огнището на бруцелоза бе открито миналата седмица при редовни изследвания на овцете и козите в региона. Положителни проби дадоха 20 от 130-те животни в стадото на Пламен Кисьов. Той и към момента отрича да е купувал животни от Гърция, но здравните власти са сигурни, че болестта идва именно от там.

Автор: Ерол Емилов

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.