1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Бяс и бездомни кучета = опасност!

Бяс и бездомни кучета = опасност!

Ако общините спазваха ЗВМД скитащите четириноги щяха да са единици

 

Проблемът с бездомните, свободноскитащи кучета, отново излиза на дневен ред след доказаното съществуване на болестта бяс в Чипровци и Копиловци. Въпреки предприетите незабавни мерки от страна на ветеринарните и медицинските власти за предпазване населението от разпространение на болестта, никой не е застрахован напълно от заразяване.

Както стана известно, заразата е дошла в балканските селища от лисиците - първата бясна лисица, слязла в Чипровци, е убита от домашното куче на Пламен Илиев. Кой може да каже дали друга лисица не е ухапала скитащо куче, което да стане носител и разпространител на заразата.

Да се надяваме, че това няма да се случи. А то ще бъде още по-сигурно, че няма да се стане, ако домашните кучета си седят в двора и са ваксинирани против бяс, което трябва да става всяка година.

А за скитащите кучета Законът за ветеринарно-медицинската дейност е категоричен. Той задължава общините да изградят приюти за скитащите кучета, които да бъдат улавяни от специално обучени екипи и прибирани за 14 дни в приютите. Злонравите и болните кучета се ефтаназират веднага. Останалите, ако не бъдат потърсени до две седмици, ги постига същата съдба. Законът не предвижда друг начин за ликвидиране на популацията от бездомни песове. И при точно прилагане върши работа. Кастрирането и пускането им отново на свобода не е решение на проблема, защото и кастрираните кучета хапят и разнасят зарази.

И както се изрази един известен ветеринарен специалист, трябва човек да види в какви мъки умира болен от бяс, за да си даде сметка за опасностите, които дивите животни и бездомните кучета носят./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.