1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Черешопроизводители от Кюстендилско искат компенсации заради унищожена реколта

Черешопроизводители от Кюстендилско искат компенсации заради унищожена реколта

Около 70 процента от цялата продукция е съсипана от дъждове и студове

Черешопроизводители от Кюстендилско поискаха от агроведомството и Комисията по земеделието и храните компенсация заради съсипаната си реколта от дъждове и студове. В отговор  им беше заявено, че първо трябва да се докажат щетите и да подадат документи, като самото изплащане ще бъде извършено през следващата година.

В региона на Кюстендил  се добиват около 7 хиляди тона череши при нормални климатични условия. Около 70 процента от цялата продукция обаче е съсипана, споделят производители на череши от региона. Парите са нужни на стопаните, за да изкарат до следващия сезон.

По думите на министъра на земеделието и храните Десислава Танева държавната подкрепа, която в момента се изплаща на сектора е в пъти повече от колкото преди една година. Преди да се пристъпи към изплащането на средства обаче са нужни доказателства за понесените щети, категорична е Танева.

По отношение на искания размер за  компенсации за форсмажор, земеделският министър заяви, че те надхвърлят годишния размер на държавната помощ за сектора,  която е в размер на 6 милиона  лева.

Вижте подробности във видеото...

Автор: Светослав Пенчев

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.