1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Д-р Светла Бъчварова откри новия Лабораторно-учебен център на Националната служба за растителна защита

Д-р Светла Бъчварова откри новия Лабораторно-учебен център на Националната служба за растителна защита

В центъра вносителите и износителите на посевен, посадъчен материал и растителни продукти ще могат да получават информация относно европейското и национално законодателство в областта на фитосанитарните изисквания и безопасността на храните.

 

В контекста на присъединяване на България за пълноправен член на Европейския съюз през 2007 година задачите и отговорностите на Националната служба за растителна защита значително ще се увеличат, както пред страната, така и пред Европейската общност. Това заяви зам.-министърът на земеделието и горите д-р Светла Бъчварова при откриване на новия Лабораторно-учебен център на Националната служба за растителна защита /НСРЗ/. Той ще функционира от днес на адрес - бул. "Никола Мушанов" № 120.

Граничните ни пунктове ще бъдат врата за Общността, на тях ще се осъществява фитосанитарният контрол при вноса на растения и растителни продукти за целия Европейски съюз или по-точно казано, ние ще трябва да предпазваме Европейския съюз от внасянето на нови карантинни вредители, допълни д-р Бъчварова. Изпитването, пускането на пазара и употребата на продукти за растителна защита, в съответствие с правилата, действащи в Общността ще повиши безопасността на храните, предлагани на пазара и ще спомогне за опазване на околната среда от пестицидни замърсители. В този смисъл създаването на Лабораторно-учебния център на НСРЗ има изключително важно значение за многофункционалната дейност на специалистите по растителна защита в страната, уточни още зам.-министър Светла Бъчварова.

В центъра вносителите и износителите на посевен, посадъчен материал и растителни продукти ще могат да получават информация относно европейското и национално законодателство в областта на фитосанитарните изисквания и безопасността на храните. Ще се провеждат и обучителни семинари на специалисти от системата на НСРЗ в областта на фитосанитарния контрол и здравните анализи на посевния и посадъчен материал. Земеделски производители, фитокореспонденти и лицензирани търговци на продукти също ще се обучават как да прилагат стандартите на добрата растително-защитна практика и Закона за защита на растенията за опазване на земеделската продукция от икономически важни вредители. Тематичните модули на обучение в центъра предвиждат и запознаване на земеделски производители с основния пакет екологични стандарти, които трябва да се прилагат в областта на растителната защита.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.