1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Да се потрудим за българската гора

Да се потрудим за българската гора

Гората е символ на живот и благоденствие за хората, които я имат

 

България се намира в умерения климатичен пояс и има природната привилегия тук да се изреждат четири сезона, единият от които е пролетта, която може би е най-привлекателният сезон, защото ражда новото, ражда живот. Човечеството е изправено пред сложни проблеми за решаване, затова Седмицата на гората насочва вниманието на хората към опазване и обогатяване на неоценимото ни природно богатство. Земята е един ограничен ресурс, хората могат да срещнат трудности за определено време, каквито и сега изпитват, но винаги трябва да се мисли и осъзнава перспективата за един недостиг от горски ресурси и нуждата да се защитават тези богатства. Еволюцията на човека е свързана с гората и без нея ние, хората, не можем. От друга страна с техническите средства за добив и преработка на незаменимите дървесинни ресурси съвременната цивилизация нанася непоправими щети и рани на природата, а като по правило повечето от тях са трудно възстановими без помощта на човека и изходът от кризисното за много региони положение е в опазването на горите, което е необходимото условие за бъдещото развитие на обществото и отделния индивид.
Нужно е създаването на нов модел за гората и нейното стопанисване, който е екологично устойчив и ще позволи икономическият модел да подкрепя прогреса, който не може да бъде спрян. Увлечени от информационната ера, чието значение все повече нараства в световната и в нашата икономика, много хора изглежда са забравили, че дори и най-модерната цивилизация, подобно на своите предшественички, изцяло е зависима от природните ресурси на една страна, а в най-голяма степен от гората.
Още от появата си човек непрекъснато се е сблъсквал с ограниченията на природата - неуспехът да се намери достатъчно месо, да се произведе достатъчно храна, или да се насекат достатъчно дърва, е предизвиквал внезапно спадане в броя на хората, а в някои случай дори и изчезването на цели цивилизации. Световното стопанства не може да се разраства до безкрайност, ако екосистемите, от които зависи то, продължават да се разрушават. Преходът към екологично съобразено икономика може се окаже така решаващ, както и индустриалната революция, довела до сегашната дилема. Хората винаги са се отличавали със способността си да се приспособяват към новите условия. Това трябва да послужи да се проявят нови индустрии, да се осигурят нови работни места и възможности - други индустрии ще отпаднат, но горската ще остане. А ползата ще е здравословен въздух, безопасна вода за пиене, осигурена храна и защита на местното и планетарното разнообразие на видовете - накрая една земя колкото човешка длан, която с гордост да оставим на нашите деца. Изборът е на всички нас, които живеем в България и българския Северозапад./ mont-press.com/

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.