1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Директорът на НВМС сезира прокуратурата за пуснати на пазара пуйки, заразени със салмонела

Директорът на НВМС сезира прокуратурата за пуснати на пазара пуйки, заразени със салмонела

Грешката е станала заради липсата на координация между ветеринарните експерти, изследвали пробите

 

Директорът на Националната ветеринарно-медицинска служба Жеко Байчев е подал доклад до Районната прокуратура в София и до Икономическата полиция за проверка на случая с пуснатите на пазара в края на декември бразилски пуйки, заразени със салмонела.

Грешката е станала заради липсата на координация между ветеринарните експерти, изследвали пробите. Вина по случая носи д-р Румен Арсов, завеждащ лабораторията на Столичната дирекция ДВСК. Той е установил салмонела в птиците, но е приел устното уверение на д-р Горан Монов от Централния диагностичен ветеринарен институт, че резултатът от втората контролна проба е отрицателен.

За липсата на салмонела във внесените пуйки д-р Монов е изпратил писмо на друг експерт д-р Евтим Евтимов вместо до ДВСК. Директорът на НВМС Жеко Байчев добави: "По административен път днес аз внасям в Дисциплинарния съвет искане за разглеждане виновен ли е д-р Арсов и д-р Евтимов, за да бъдат наказани по Закона за държавния служител, включително и уволнения, ако действително има умисъл в тяхната дейност. И второ, аз ще накажа и директора на Националния институт и специалиста, експерта, който е разписал заради д-р Монов."

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.