1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Дирекцията за борба с градушките открива сезона и в Долни Дъбник

Дирекцията за борба с градушките открива сезона и в Долни Дъбник

С 20-те ракетни площадки Регионалната дирекция в Долни Дъбник вече покрива и защитава от градушки площ от 1 801 624 декара, от които 1 458 450 декара земя са обработваеми

 

От днес, 17 май, Регионалната дирекция “Борба с градушките” в Долни Дъбник открива активния сезон за борба с градушките. Директорът на дирекцията в Долни Дъбник Цвятко Господинов, припомни, че активният сезон за работа на ракетните площадки е от месец май до края на септември.

Тази година полигонът започва да работи оперативно с 20 ракетни площадки. От миналия активен сезон работи площадката в Гулянци, а в края на сезона вече беше възстановена и ракетната площадка в Староселци, която не е работила от години. С 20-те ракетни площадки Регионалната дирекция в Долни Дъбник вече покрива и защитава от градушки площ от 1 801 624 декара, от които 1 458 450 декара земя са обработваеми. Екипите от полигона имат амбицията да продължат разширяването на защитата в посока изток с изграждането на още площадки в източния ред. По този начин ще се увеличи и площта на защитаваните от градушки обработваеми земеделски земи в региона.

Към момента в национален мащаб средства за осигуряването на сезона на борба с градушките са осигурени. В Долни Дъбник техниката е изнесена, всички системи са проверени и тествани, площадките са заредени с ракети, екипите се обучени и сезонът започва нормално, каза още Цвятко Господинов.

Очаква се тази година да е влажна, но не могат да се правят категорични прогнози. От полигона в Долни Дъбник припомнят, че зимата в региона беше доста суха, с малко сняг, в ранна пролет сумарните количества дъжд бяха нищожни. Сега обаче времето е типично за май, има топли дни, последвани от интензивни вечерни проблясъци от светкавици в небето. Според Господинов, възможни са превалявания до края на седмицата. Очаква се и повишение на температурите, което означава, че при наличната влага веднага могат да се развият купесто-дъждовни облаци, а това би могло да доведе до образуването и на градоопасни облаци. Въпреки това, от полигона в Долни Дъбник уверяват, че са готови да отговорят адекватно на развитието на евентуалните атмосферни процеси, които биха могли да доведат до падането на градушки.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.