1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. ДюПон Пионер и Русенският университет в съвместен проект за подобряване на почвеното плодородие

ДюПон Пионер и Русенският университет в съвместен проект за подобряване на почвеното плодородие

Експеримент със Стрип тил технологията или така наречената ивическа обработка на почвата

Стрип тил технология или така наречената ивическа обработка е новост за нашето земеделие. Обработват се само определени места на полето, където се прави сеитбата – това са около 40 см в ред, а на останалата част от полето остава стърнището от предходната култура. Това впоследствие ще доведе до повишаване на хумусното съдържание в почвата, заяви Георги Герджиков, регионален представител на ДюПон Пионер, по време на открит ден, имащ за цел да представи експеримента.

На полето са заложени хибриди от продуктовата линия Оптимум Аква Макс на Пионер. Това са Р9241 и Р0023. Те са силно развита коренова система, за да могат от по-дълбоките почвени слоеве да ползват влага и хранителни вещества. Очакват се добиви над 1 тон от декар.

Разходите за обработка са почти наполовина, развитието на хибридите е отлично. Затова и технологията би могла да бъде наложена у нас, подчерта Георги Герджиков.

Според доц. Георги Митев от катедра Земеделска техника в Русенския университет, дългосрочната цел на проекта е непрекъснато повишаване на органичното вещество в  почвата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.