1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Добрич в паника от мишата напаст

Добрич в паника от мишата напаст

В нивите има вече трето поколение мишки. По 15-20 колонии има на декар, и при условие, че икономическият праг е 1-2 колонии

 

Арендатори и земеделци в Добричко настояват министър Мехмед Дикме да обяви бедствено положение в областта заради масовото нападение на посевите от мишки. Те смятат, че това се налага и заради мишата напаст в Бургас, Варна, Шумен и Силистра. Държавата да отпусне субсидии за борба с вредните гризачи, искат още зърнопроизводителите.

Всичките 1,2 млн. декара с пшеница и ечемик в Добричко са нападнати от полевка. В нивите има вече трето поколение мишки. По 15-20 колонии има на декар, и при условие, че икономическият праг е 1-2 колонии, съществува реална опасност догодина да няма пшеница и ечемик.

През последната седмица бяха внесени препарати от Германия, Унгария и Швейцария. Стопаните от Добричко използваха топлите дни за интензивно пръскане. Сухата зима и високите температури обаче благоприятстват размножаването на мишките. Ако през октомври на декар пшеница имаше по 1-2 дупки, сега те са 15- 20. В едно котило има от 4 до 13 малки, а една мишка изяжда два пъти повече храна от собственото си тегло. Друга причина за мишето нашествие е миграцията на гризачите от царевичните ниви, горите и пустеещите земи към посевите.
Ситуацията в страната вече е извън контрол. Мишата напаст се разпростира вече и до Русе, София, Перник, Видин. 6 млн. лева с необходими за препарати за третиране на нападнатите посеви, казаха агроспециалисти. Според тях ако земеделското министерство не помогне, напролет ще се наложи оране на нивите с жито.
/monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.