1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Дунав продължава да приижда към Видин

Дунав продължава да приижда към Видин

Сред жителите на града няма паника, макар че мнозина от тях от започнаха да се запасяват с продукти от първа необходимост и да напускат Видин

 

940 см достигна нивото на Дунав при Видин. Очакванията са през деня да достигне 955 см. Само за една нощ нивото на реката е нараснало с 20 см.

Сред жителите на града няма паника. Голяма част от видинчани се запасяват с продукти от първа необходимост и предпочетоха да напуснат града.

Цяла нощ продължи укрепването на временните диги в района. Подготвя се евакуацията на първия етаж на болницата, пациентите ще бъдат преместени в Белоградчик и Кула. Планирана е евакуация и на децата от дом "Майка и дете".

Министърът на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем  изпрати спешни указания до областните управители на Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе и Силистра във връзка с очакваната висока вълна по Дунав и нареди да се организира денонощно дежурство.

Шефът на "Напоителни системи" – Видин Александър Цветков съобщи, че по информация на дежурния оператор на хидровъзела "Железни врати", масираното изпускане на вода ще продължи още няколко дни. Според уверенията на Цветков, дигите в града могат да издържат нива до 990 – 1000 см., но състоянието на техническите средства е на предела на възможностите.

Основната помпена станция, която се използва за отводняване на града, е в експлоатация от 1943-та година. Предприети са всички възможни действия да не се допусне аварийна ситуация. Директорът на "Гражданска защита" Анатолий Цанов съобщи, че  временните земно-насипни диги ще издържат при високо ниво на реката в продължение на 15-20 дни.

Учебните и детските заведения във Видин са затворени днес. През нощта жители на Видин изнасяха покъщнина на по-горните етажи. През последните дни от магазините изчезнаха минералната вода, хляба и някои консерви. Магазини и ресторанти затварят и няма да работят.

В сряда Дунав събори преградните диги в района на ж.п гарата в румънския град Калафат. До момента са наводнили около 40 къщи в града. В Калафат работят подразделения на жандармерията от град Крайова.

Нивото на реката край Лом може да надмине 950 см. Дигите са конструирани да издържат до 1000 см. Главният специалист в Гражданската защита в община Лом Христо Найденов увери, че дигата в града е изградена.

Край Силистра нивото на реката се повиши с 10 см. през нощта и достигна критичните 777. Водата е прехвърлила стената на кея, но засега няма опасност от заливане на жилищни райони.

Българската армия е напълно готова да окаже съдействие на районите, застрашени от преливане от река Дунав, заяви в четвъртък министърът на отбраната Веселин Близнаков. Военни части от поделения от Пазарджик, Пловдив и Стара Загора вече са се отправили към застрашените райони, а 30 разузнавачи следят за промени в нивото на реката.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.