1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. ЕФСА оправда извънредните лицензи за неоникотиноиди през 2020/21 г.

ЕФСА оправда извънредните лицензи за неоникотиноиди през 2020/21 г.

Оценката на ЕФСА е направена въз основа на поисканото разрешение

Издадените през 2020-та и 2021 година извънредни разрешителни за ползване на неоникотиноиди са били оправдани, тъй като заявителите не са имали на разположение други методи за борба с вредителите. До това заключение стига Европейската агенция по безопасност на храните.
 
Става дума за употребата на инсектициди, съдържащи някои неоникотиноиди, поискана от 11 държави в Европейския съюз. Те са били прилагани в общо 17 случая за борба с вредители при захарното цвекло, тъй като е нямало нехимични алтернативи, или пък защото съответните вредители са били резистентни срещу наличните алтернативни препарати.
 
Оценката на ЕФСА е направена въз основа на поисканото разрешение за ползване на клотианидин, имидаклоприд, тиаметоксам и тиаклоприд в Белгия, Дания, Германия, Финландия, Франция, Хърватия, Литва, Полша, Румъния, Испания и Словакия. След подадените заявления през 2020 година Европейската комисия възложи на ЕФСА да провери, дали издадените извънредни разрешителни са били в съответствие с европейския регламент за препаратите за растителна защита и дали наистина е била налице "опасност за културите".
 
От три години прилагането на неоникотиноидите в открити пространства е забранено в Европейския съюз. Забраната беше въведена през 2018-та с аргумента, че веществата са опасни за пчелите и другите опрашители. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.