1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. ЕК постави въпроса за сигурността на храните, произведени от клонинги

ЕК постави въпроса за сигурността на храните, произведени от клонинги

 

В писмо до EFSA, европейския орган за сигурността на храните, Европейската комисия е попитала дали месото и млякото от клонирани животни са безопасни за ядене.

В писмо, изпратено до EFSA  EK е поискала "да се оценят възможните влияния на клонирането върху сигурността на храните, здравето на животните и околната среда в ЕС ".

Ако технологията получи зелена светлина от EFSA, хранителни продукти от клонирани животни могат да се появят в супермаркетите на 27 –те страни членки на ЕС до следващата година.

Много религиозни групи и такива за защита на потребителите са против клонирането. Един от основните мотиви е, че няма информация за ефектите му върху храните.

Защитниците на продукти от клонинги обаче настояват, че технологията ще помогне за производството на повече мляко и месо. Сред аргументите им е и че тя ще допринесе за създаването на животни ,устойчиви на болести.

ЕК ще поиска мнението скоро и на етичната комисия по този въпрос.

Миналия декември американската агенция за храните и лекарствата обяви за безопасни за консумация месото и млякото, произведени от клониран едър рогат добитък, прасета и кози.

"Великобритания и Германия настояват за придвижване на въпроса. Британците са потвърдили, че са внесли животни, родени от клонирани животни", е заявил източник от комисията пред Ройтерс.

Първоначалната разпоредба на американската агенция за храните не дава гаранции за сигурността на клонингите при овците. Но тя одобрява храна, произведена от потомството на клонирани овци.

Повече от половината потребители, анкетирани наскоро в проучване на Международния съвет за информация за храните, заявяват, че не биха желали да купуват храна, произведена от клонирани животни./evropa.dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.