1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. ЕК прие нови мерки, за гарантиране безопасността на храните в общността

ЕК прие нови мерки, за гарантиране безопасността на храните в общността

Според новите правила остатъчните пестициди в хранителните продукти трябва да бъдат възможно най-малко количество

Европейската комисия прие нови мерки, които да гарантират безопасността на храните в общността. Правилата определят хармонизирани максимални нива на остатъчните пестициди в храните, които ще доведат и до по-голяма сигурност за потребителите, съобщиха от офиса на Европейската комисия.

Предишните правила даваха право на различните страни членки на ЕС да определят сами максималното ниво на пестицидите в храните. Различните нива на различните пазари само объркваше потребителите, фермерите и търговците, коментират от ЕК. Регулиращият документ е резултат от съвместната работа на ЕК, Европейските власти за безопасност на храните и отделните страни членки на ЕС.

Според новите правила остатъчните пестициди в хранителните продукти трябва да бъдат възможно най-малко количество, така че да не бъде застрашено здравето на потребителите. Европейската комисия е направила списък с 1100 химикали, които се използват или са били използвани в земеделието в или извън ЕС. Определени са и максимални нива на остатъчните пестициди за 315 селскостопански продукта.

Отговорността за безопасността на храните ще носят както фермерите, така и търговците и вносителите на хранителни продукти. Отделните държави, членуващи в общността ще носят отговорността за въвеждането и контрола върху максималните нива на пестицидите.

Във връзка с приетите промени от Европейкската комисия съобщават, че ще започнат инспекции относно спазването на новите изисквания в отделните страни, членуващи в блока.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.