1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Екарисаж ще правят в Угърчин?

Екарисаж ще правят в Угърчин?

Държавата се е отказала от политиката си с такава дейност да се занимават частници

 

Представители на земеделското министерство представили проекта, който ще е по образец на немския град Рощок. Според европейските изисквания, в България първоначално било предвидено изграждането на три екарисажа - един в Северна, и два в Южна. Както е известно, темата бе подхваната от Европа във връзка с болестта "луда крава". После експертите стигнали до становището да се изгради един екарисаж - в центъра на Дунавската равнина, а в Пловдивско и Старозагорско да има депа, откъдето труповете на животните да се транспортират. Угърчинската община била избрана по два показателя - високата безработица и близостта с циментовия завод в Златна Панега.Екарисажът би осигурил работа на стотина-120 човека, като две трети от тях ще са шофьори на специални камиони за транспортиране на умрелите животни. За целта общината трябва да замени с държавата 50-60 декара своя земя. Най-вероятно за терен на екарисажа ще бъде отредена площадка, стопанисвана допреди години от тогавашното училище за транспорт. Това е вече почти разрушения полигон по пътя за Драгана, информираха съветници.

Екарисажът се оскъпява, тъй като за него по изисквания трябва да бъдат изградени собствена пречиствателна станция за отпадни води и още едно съоръжение за пречистване на въздуха, допълват информацията специалисти.

Държавата се е отказала от политиката си с такава дейност да се занимават частници, заявиха от агроминистерството. Печален бил опитът с приватизацията на 12-те екарисажа преди години, тъй като досега останали да работят едва 2-3 и то при липса на модернизация. За строителството на съоръжението в Угърчин се изисква провеждането на местно допитване до населението. Както е известно, преди пет години градът с най-голяма безработица отказа край него да се строи предприятие за преработка на опасни отпадъци. Тогава някои политически сили и местни тартори се противопоставиха и проектът замина за Южна България./lovech-press.hit.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.