1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Екокъща, захранвана от спанак, осигурява енергията за бита

Екокъща, захранвана от спанак, осигурява енергията за бита

На покрива й има градина

 

Основната идея на конкурса Cradle to Cradle Home, проведен в Роаноук, Вирджиния, САЩ е създаването на жилища, които от потребители се превръщат в производители на енергия, вода и други жизненонеобходими ресурси. Тази година американските проектанти Матю Коутс и Тим Мелдръм спечелиха конкурса за най-екологично жилище, създавайки къща, която получава необходимата й енергия от спанак.

Победителите са използвали технология за производството на екологично чиста енергия, при която се използват слънчеви панели, чийто основен генериращ компонент е белтъчен макромолекулярен комплекс, извлечен от спанака. В резултат на това, дори слънчевите панели на къщата имат приятен зелен цвят. Проектантите са предвидили, ако при използването на спаначените генератори се стигне до свръхпроизводство, да има възможност излишъкът от електроенергия да се предоставя за ползване от съседите чрез изграждането на обща енергийна система.

Сливането на екокъщата с околната среда се постига благодарение на разположената на покрива й градина, чиято основна цел е събирането и филтрирането на дъждовната вода. Отпадните води от къщата също се преработват и се използват за поливането на градината, осигуряваща на собствениците плодове и зеленчуци. Дворното пространство е осеяно с леки панели от екоматериали, по които живеещите в дома могат да се разхождат, а децата могат да си играят. Самата къща е изградена от соеви панели и рециклирани продукти от бетонната промишленост.

 

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.