1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Еколози заплашват да легнат под бетоновозите при строежа над хижа "Пионерска" в Рила

Еколози заплашват да легнат под бетоновозите при строежа над хижа "Пионерска" в Рила

 

Въпреки започналата вчера проверка върху законността на строителните дейности и ясния знак, че разрешения липсват от страна на МОСВ, над х. "Пионерска" в Национален Парк Рила, машини безмилостно секат и бетонират Рила, сигнализират еколози. Те организират днес протест като възнамеряват да легант пред бетоновозите на строителната площадка над хижата.

Вчера експертна проверка установи че над х. Пионерска е създадена цяла строителна площадка с бетоновози, багери и булдозери. Тежки машини изравят брега на пътя, събарят дървета и копаят встрани от пътя в границите на самия парк.

Над х. Пионерска, където започва пътеката към един от символите на страната ни: Седемте Рилски езера, в момента започва изграждането на лифт – само първа стъпка към застрояването на резервата и нов курорт, който по план щял да стига до връх Кабул: над седемте Рилски езера.

Липсва информация този лифт да има разрешение за строителство, но с или без разрешение, основите му вече са факт! Това е сигнал, че 7-те Рилски езера ще бъдат сполетени от нечовешката урбанизация, сполетяла Банксо и довела освен всичко друго и до екологична криза там по време на наводненията преди 2 седмици.

Според Министерството на околната среда и водите изграждането на път над х. Паничище е разделено на 3 етапа, само първият от които е извън границите на парка – т.е. законен. Няма данни Министерство на околната среда и водите да е съгласувала проекта по реда на глава 6 на Закона за околната среда, тоест проекта да е минал задължителната процедура по ОВОС (оценка за неговите въздействия върху околната среда). Информация за такова решение липсват към 22.08.2007 г. във всички публични регистри.

При все това, туристите подали сигнала до "За да остане природа в България" са били заплашени от кмета на Сапарева баня, че от утре нямало да допуска "еколожчета" да влизат в парка./evropa.dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.