1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Еманюел Макрон не спази обещанието си за глифозата

Еманюел Макрон не спази обещанието си за глифозата

Според него налице е "колективен провал", който му е попречил

Френският президент Еманюел Макрон не спази обещанието си до края на годината да забрани употребата на хербициди, съдържащи веществото глифозат. Това призна той в интервю за местно онлайн издание.
 
EmM
В същото време държавният глава изтъква, че не е променил мнението си и ще продължи да настоява за забрана на веществото. При встъпването си в длъжност през 2017 година той се зарече, че ще въведе такава забрана в рамките на три години. Според Макрон налице е "колективен провал", който му е попречил да осъществи обещанието си.
 
През декември 2017-та Европейската комисия удължи лиценза за глифозат с пет години. В интервюто Макрон напомня, че тогава някои държави в Съюза са поискали разрешителното да важи не за 5, а за 10 или дори 15 години. 
 
На въпрос за прехода към по-устойчива и по-безопасна енергетика френският президент отговаря, че страната му ще продължи да се нуждае от атомните си реактори.
 
"Няма как да ги заменя от днес за утре с мощности за възобновяема енергия", подчертава той. Франция е страната с най-голям дял атомна енергия в Европейския съюз. В момента там действат 19 централи с общо 58 реактора, даващи близо 80 % от електричеството. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.