1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Епизоотичната ситуация по границата с Румъния засега е напълно спокойна

Епизоотичната ситуация по границата с Румъния засега е напълно спокойна

Нама информация за повишена смъртност сред наблюдаваните домашни птици

 

Епизоотичната ситуация в Силистренско и по 124 км-тровата граница с Румъния засега е напълно спокойна, увери д-р Венелин Димитров, началник на РВМС – гр. Силистра. От регулярно подаваната от ветеринарните лекари информации в тяхната служба до този момент не е постъпила информация от повишена смъртност сред наблюдаваните домашни птици. Няма и сигнали за намерени тела на измрели прелетни птици на територията на района. Това съобщава пресцентърът на МЗГ.

Със заповед на областния управител на Силистра вчера след  заседание на областната епизоотична комисия се задължават да съдействат и да реагират спешно при необходимост с подаване на информация или адекватни реакции всички институции, които имат отношение към епизоотичната обстановка в района. Предупредени са всички кметове, граничните власти, военните поделения, ловно-рибарските дружинки, местната организация на ловно-рибарския съюз, държавните лесничейства, при съмнения за зараза или симптоми на заболявания по птиците, незабавно да информират съответните служби и да подадат материал за обследване при спазване на всички необходими предпазни мерки за неразпространение на евентуална зараза.

Вчера в областта са получили и изпратените от НВМС специално подготвени брошури с информация за същността, произхода и хода на заболяването инфлуенца по птиците, или т.нар. птичи грип, за да могат да предоставят тази информация на земеделските стопани и да я оповестят чрез  всички достъпни им средства за масово оповестяване.

И в Русенско е спокойно, съобщи д-р Симеон Йоловски, директор на РВМС – гр. Русе. Цялото поречие на река Дунав в областта са контролира постоянно. Още в неделя са посетени от ветеринарните инспектори всички населени места в областта, граничещи с река Дунав и са предупредени всички кметове, ветеринарни лекари и ловно-рибарски дружества да подават информация за епизоотичната обстановка. Заповедите на министъра на земеделието и горите, подписани вчера са сведени до тях. Разпоредено е и какви действия трябва да се предприемат при наличие дори и само на едно умряла птица. Граничните власти продължават да осъществяват изключително строг контрол във връзка с епизоотичната ситуация в съседната страна, от която идва поток на пътници и товари през територията на областта. Вчера в областта е проведено заседание на Комисията по здравеопазване под ръководството на областния управител Мария Димова, като на него са присъствали и РИОС и РИОКОС и съответните здравни служби, които също са в пълна готовност за реакция при необходимост.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.