1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. Европейците искат засилени мерки срещу климатичните промени

Европейците искат засилени мерки срещу климатичните промени

 

Голямата част от населението на ЕС желае съюзът да предприеме по-сериозни мерки в борбата срещу глобалното затопляне. Повече от половината европейци са разтревожени от настъпващите климатични промени. Това сочат резултатите от публикуваното в понеделник изследване на "Евробарометър", посветено на отношението на европейците към енергийната политика на Еврокомисията. Изследването обаче нарежда българите сред най-незаинтересуваните. По-малко от половината от анкетираните - 40% - признават опасенията си от последиците от глобалното затопляне. Най-чувствителни към темата са хората в Испания, Малта и Гърция.

Според доклада, който се публикува броени дни преди срещата на върха на ЕС, на която ще бъдат обсъдени енергийната политика и бъдещето на възобновяемите енергийни източници в съюза, гражданите на 27-те страни членки смятат, че начинът, по който се произвежда и консумира енергия в страните им, вреди на климата. Поради глобалността на проблема 62% от хората са на мнение, че борбата с климатичните промени трябва да бъде водена на общоевропейско равнище. В това отношение българите най-силно се различават във възгледите си от останалите европейци, като едва 41 на сто от тях се съгласяват с подобно искане.

Промените в климата ще доведат и до увеличаване на цената на енергията през следващите години, убедени са европейците. Почти всеки осми анкетиран смята, че ще му се наложи да промени навиците си при консумацията на енергия през следващото десетилетие, като 72 на сто от тях смятат, че ще трябва да закупят за къщите си необходимото оборудване, което да им позволи да консумират по-малко енергия. За нарастването на степента на осъзнатост на европейците в това отношение говори фактът, че 80 на сто от тях споделят, че възможността за спестяване на енергия за отопление и осветление е един от водещите им мотиви при закупуването на жилище.

Проучването на "Евробарометър" показва, че искането на Еврокомисията за увеличаване на процента на възобновяеми източници в производството на енергия се подкрепя категорично от европейците. ЕК взе решение до 2020 г. консумацията на възобновяема енергия да нарасне до 20% от общото количество, потребявано от европейците. Това искане се споделя от 83 на сто от гражданите на страните членки.

Междувременно в понеделник председателят на ЕК Жозе Мануел Дурау Барозу заяви, че е учредил специална група от експерти, които да го консултират лично по енергийните въпроси и възможността за борба с климатичните промени. С това си решение Барозу доказа, че борбата с глобалното затопляне се нарежда сред водещите приоритети на Еврокомисията. Убедеността на европейците, че отговорът на това предизвикателство трябва да бъде търсен на общоевропейско равнище устройва изключително много Брюксел, който в последно време работи усилено за създаването на единен енергиен пазар и въвеждането на общи правила и норми при производството и консумирането на енергия. "Климатичните промени вече започнаха и европейците очакват от ЕС мерки, които да дадат на Европа по-сигурни и чисти енергийни източници", коментира изследването еврокомисарят по околната среда Ставрос Димас./evropa.dnevnik.bg

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.