1. Начало
  2. Новини
  3. Растителна защита
  4. ФАО: Подобряването на системата за контрол на здравето на животните може да спести милиарди долари

ФАО: Подобряването на системата за контрол на здравето на животните може да спести милиарди долари

Това се казва в официално изявление, оповестено в Рим

Страните по света могат да направят икономии от милиарди долари само чрез подобряване на системата за контрол на здравето на животните и опасните заболявания, които представляват пряка заплаха за хората. Това се казва в официално изявление на ФАО, оповестено в Рим.

Повечето болести по животните се отразяват неблагоприятно на поминъка на хората. Такива са например заболяванията от пандемичния вирус H5N1, H1N1, шап, бяс и др.

Според ФАО, използването на земята, промените в околната среда, включително на климата, разширяването на търговията и на търговските пътища създават нови предизвикателства пред системата за контрол на здравето на животните и за предотвратяването на епидемии.

ФАО подчертава, че тези нови заплахи са свързани и с ръста на урбанизация и нарастващото търсене от градовете на такива продукти като месо, мляко и яйца. Ръстът и интензификацията в птицевъдството в Източна Азия доведоха до петкратно увеличаване на производството на месо от патици между 1985 и 2000 година. През 2008 г. по света има около 21 милиарда животни и до 2020 г. ще се увеличат с 50%.

Главният ветеринарен лекар на ФАО Хуан Луброт очаква в следващите десетилетия значително нарастване на отрицателното въздействие на новите заболявания върху здравето на хората, животните и растенията. Ще нараснат и икономически негативните последици.

Например, през 2001 г. Англия претърпява епидемия от шап. Това струва на британското правителство и бизнеса 25-30 милиарда долара. Последствията от атипична пневмония (SARS), бушувала през 2002-2003 година в Китай, Хонг Конг и Сингапур са на стойност 30-50 милиарда долара.

В развиващите се страни заболяванията по животните лесно могат да преминат границите, и по този начин да се създадат условия за риск за местното население. Освен това, доходите на фермерите спадат. Всичко това се съгласува зле с декларираните цели за изкореняването на бедността и премахването на глада.

Има и друг проблем, на който ФАО предлага да се отдели голямо внимание. Така нареченият колективен, общ генофонд на човешкия, птичия, свинския и друг грипен вирус е все по-разнообразен. Появата на нови разновидности на вируса по цялата верига на тези различни биологични видове все повече се разглежда като нещо обичайно.

Като се има предвид увеличаването на отпадъците, не е чудно пропорционалното увеличение на броя на бездомните животни в градските райони, кучета и котки например. Някои видове диви животни също се оказват в градовете, което представлява заплаха за разпространението на бяс.

В резултат на нарастването на числеността на населението, хората започват да се занимават със селско стопанство в местообитанията на дивите животни. Следователно се увеличава риска от предаване на болести от домашните животни на дивите и обратно.

Това не е научна фантастика, предупреждава главният лекар на ФАО Луброт. Опустошителни епидемии са съществували през цялата човешка история. Няма съмнение, че в светлината на възникващите нови патогени, и те постоянно ще се разпространяват.

ФАО, в сътрудничество със Световната здравна организация и Световната организация за здравеопазване на животните приеха т. нар. „стратегия за единно здравеопазване”. Целта е откриването и борбата с новите видове патогени. Опирайки се на богатия опит се предвижда широко сътрудничество в борбата срещу новите сериозни предизвикателства, какви са новите видове заболявания. Превантивни и други дейности ще се развиват най-напред в Третия свят.

Предвижда се усъвършенстване на методите за диагностика, превенцията на болестите и подобряване на дейността на ветеринарните служби. В тази връзка трябва да разширява сътрудничеството на всички, които се занимават със здравето на дивите и домашните животни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.